Sari la conținut

Cum ajuti dezvoltarea intelectuala a bebelusului de trei luni

Studii recente au aratat ca nivelul IQ-ului depinde si de cat de multe cuvinte aude un copil in primul an de viata, asa ca stimularea verbala este foarte importanta in aceasta perioada. Multi parinti isi imagineaza ca cel mic nu intelege si in consecinta considera ca a "vorbi" cu bebe este inutil. Nici vorba!

Vorbeste-i, arata-i  si stimuleaza-l prin toate mijloacele antrenand toate simturile copilului: auz, vaz, simt tactic si olfactiv. Arata-i obiectele pe langa care treceti si vorbeste-i despre fiecare lucru pe care il vede. Nu-i nevoie sa vorbesti din carti, dar arata-i culorile, florile, copacii, norii, apa, pasarile, animalele si gazele si toate cele care sunt in jurul lui.

Stimularea concomitenta: vaz-auz este hrana pentru creierul copilului, dupa cum posibilitatea evaluarii tactile este capabila sa dezvolte capacitatea intelectuala a copilului abilitatile sale.

Bebelusul nu va putea sa repete ceea ce aude, dar retine informatia pentru ca acum memoria lui se dezvolta rapid si are capacitatea de a face asocieri, pentru ca tot ceea ce invata un copil pana la varsta de 2-3 ani este prin experienta proprie si prin asocieri ale detaliilor noi cu cele deja cunoscute. Procesul este uluitor, este de o compexitate greu de explicat, dar esential este ca fiecare cuvant isi gaseste in mintea copilului locul sau.

Daca in casa vorbiti doua limbi, bebelusul va beneficia de faptul ca va auzi replica in ambele limbi. Daca vrei sa le invete pe amandoua, incearca sa repeti fiecare fraza in ambele limbi, sau fiecare parinte ii va vorbi in alta limba.

Nu ignora simtul tactil! Lasa-l sa atinga tot ceea ce vrea sa atinga (evident daca nu se pune in pericol)Poti face asta folosind materiale cum ar fi blana, flanela, material flausat, pietricel, plastic.

La trei luni bebelusul va incepe sa interactioneze cu ceilalti si va fi mult mai atent la ceea ce il inconjoara. Acum s-ar putea sa zambeasca atunci cand isi vede reflexia in oglinda (bebelusii adora sa isi vada imaginea) si se poate opri atunci cand il hranesti pentru a-ti asculta vocea. Vorbind cu el si descriindu-i cel mai banal lucru pe care i-l arati, nu numai ca legatura voastra va fi mai puternica  dar il incurajezi sa se exprime. Chiar si fata de alte persoane bebelusul va deveni mai activ si comunicativ, zambind sau gangurind.

Important! Tine cont de faptul ca fiecare copil e unic si se dezvolta in propriul ritm. Fiecare copil are insa anumite tinte, pe care trebuie sa le atinga intr-o anumita perioada a dezvoltarii sale, cu o marja de plus/minus 2-4 saptamani. Neatingerea acestor tinte de dezvoltare nu inseamna ca cel mic are neaparat o problema, dar poate insemna si asta. Medicul este cel care poate evalua corect, dar parintele trebuie sa-si urmareasca copilul cu obiectivitate si maxima atentie.

In plus in cazul prematurilor acestia au nevoie de un timp mai indelungat pentru a atinge tintele de dezvoltare. In cazul lor varsta se se calculeaza scazand intervalul de timp pe care cel mic l-a ratat in burta mamei. De exemplu un copil nascut la sapte luni, o sa fie evaluat cu trei luni mai putin pana la un an, in ceea ce inseamna tintele de dezvoltare si cu doua luni in urma pana la trei ani. Si inca ceva: se considera ca prematuritatea este complet recuperata abia la varsta de 7 ani.

Citeste si:

Limbajul bebeblusului la trei luni
De facut in primele trei luni de viata ale copilului
Dezvoltarea psihomotorie a bebelusului de la 3 la 4 luni
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!