Sari la conținut

Chihlimbar pentru sanatatea lui bebe?

S-au inmultit bebelusii cu margele la gat. E de moda sau e de bine pentru sanatatea lor si linistea parintilor?

 

Intalnesc tot mai multe mamici ai caror pitici poarta margele, la gat sau la mana. Sunt frumoase, nu zic nu, le-as purta si eu, in toate culorile si dimensiunile, as avea niste tinute de completat cu chihlimbar. Dar doamnele in cauza sunt incantate de aceste bijuterii dintr-o alta perspectiva, mult mai importanta pentru linistea lor: se pare ca margelele de chihlimbar le-au calmat bebelusii in perioadele dificile de eruptie dentara. Aceasta a fost cel mai frecvent intalnita situatie in povestile lor. Apoi, i-au facut pe copii sa doarma toata noaptea, sa nu se imbolnaveasca des, sa fie linistiti, in general. Din pacate (pentru argumentatia mea), toate mamicile cu care am discutat despre beneficiile chihlimbarului au folosit colierul/bratara din primele zile sau saptamani de viata ale bebelusului, cand nu apucasera, inca, sa-si dea seama ce program, ce fel de-a fi si ce probleme ar avea asta micu’. Prin urmare, niciuna n-a putut sa-mi spuna cu mana pe inima: „Da, de cand i-am pus colierul, a dormit toata noaptea si nu s-a mai zvarcolit din cauza dintilor!”

 

Substanta magica din chihlimbar

Si copilul meu a dormit toata noaptea de la o luna si jumatate, si el a suportat eruptiile dentare foarte bine, si el a fost foarte rezistent in fata bolilor pana acum, nici nu (prea) face crize si n-a avut margele. Asa ca vreau cateva exemple concrete de imbunatatire a starii de spirit si sanatate a copilului in urma „tratamentului” cu chihlimbar. Cei care distribuie aceste accesorii sustin ca aceasta rasina preistorica din zona Baltica (pentru ca restul varietatilor de chihlimbar e posibil sa nu aiba aceleasi proprietati terapeutice) contine o substanta produsa si de organismul nostru, pe numele sau stiinfitic acid succinic. Acesta are, intr-adevar, efecte pozitive asupra organismului nostru, sporindu-i capacitatea naturala de vindecare, intarind sistemul imunitar si catalizand metabolizarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor. Dar chilhlimbarul Baltic are in componenta sa o cantitate mica de acid: 3-8%.

In plus, comerciantii de astfel de accesorii (si, implicit, adeptii lor) sustin si proprietatile analgezice si anti-inflamatorii ale acidului succinic – de aici si utilitatea colierelor si bratarilor in perioadele de eruptie dentara. Dar trebuie sa stii ca nu exista dovezi stiintifice care sa sustina ca acidul succinic ia durerea cu mana. Sunt doar credinte populare readuse la viata si exploatate din ratiuni comerciale.

 


Sursa foto: sparkofamber.wordpress.com

 

Cum functioneaza margelele

Utilitatea margelelor in tratarea bebelusilor sta sub semnul intrebarii si dintr-o alta perspectiva: cea a modului lor de functionare. Au fost descrise doua:

  • In contact cu pielea copilului, accidul succinic se evapora din chilhlimbar si este absorbit de epiderma, intrand in circuitul sanguin si operand toate modificarile necesare in organism;
     
  • Rasina mai actioneaza asupra organismului uman si prin undele sale electromagnetice, care au efect reglator asupra campului energetic al bebelusului.

Trebuie sa stii ca acidul succinic se topeste la o temperatura de 187 de grade Celsius si nu se dizolva in apa foarte repede. Avand in vedere ca nici un copil cu febra 40 (Doamne fereste de asa ceva) nu poate scoate acidul din chihlimbar, am putea presupune ca l-ar dizolva transpiratia, cine stie? Cat despre teoria cu undele electromagnetice – imi place sa cred ca toate lucrurile din natura sunt vii si interactioneaza cu noi, dar chiar asa de operative sa fie cateva bilute de chihlimbar pe o sforicica? Si, nu in cele din urma: apropo de sforicica – am vazut cat de tenace poate fi un bebelus care-si doreste sa roada ceva, astfel incat nu i-as lasa la indemana un sirag de margele, oricat de strans, bine prins, bine inchegat, sigur ar promite comerciantii ca este.

Dar daca se strang zece mame care-mi garanteaza cumva ca aceste accesorii le-au schimbat vietile, lor si bebelusilor lor deopotriva, eu sunt gata sa ma las convinsa, ca tare-mi mai plac povestile astea cu vindecari fara pastile!

 

Sursa foto articol: passportto.iberostar.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Flori

    Buna ai primit vreo confirmare cum ca chihlimbarul ajuta bebelusi? Am un bebe de 7 lunite si ne cam chinuie durerile dentare.

  • Manta Livia

    Bună
    Astazi am primit bratara de picior. am un bebe de 3 luni care nu doarme noaptea. Nu a avut colici sau alte probleme, in schimb cred ca e pe alt fus orar.
    De astazi ii pun bratara si o sa va scriu daca e cu folos sau nu.
    Eu sunt foarte reticenta la "leacuri " dar..din lipsa mare de odihna, am zis ca merita sa incerc.
    O zi frumoasa și creștere usoara la puiuți!

  • Timea

    Buna! Eu i-am cumparat bebelui meu acest lantisor. Inainte era foarte sensibil,cu imunitatea la pamant,nu exista eaceala care sa nu fi venit cu febra mare. Acum are 2 ani si 4 luni si poarta lantisorul de la 2 ani si o luna. De dormit nu a dormit bine noaptea niciodata,nici acum dupa ce poarta lantisorul nu doarme mai bine. Cu eruptiile dentare nu au fost probleme. In schimb, nu mai raceste si chiar daca raceste,ii curge nasul putin si gata. Inainte era bolnavior mai mereu(cam in fiecare luna pe timp de iarna, avand o sora mai mare la scoala care ii aduce tot felul de virusi). Deci, lantisorul e frumos, dar,cam atat. In legatura cu raceala, analizand la rece,cred,ca i s-a dezvoltat imunitatea dupa atatea raceli (daca ar fi sa ma iau dupa ce se spune: Oau! Lantisotul face minuni.) Oricum,nu regret ca l-am cumparat,este foarte frumos si realizat foarte atent pt diguranta bebeilor.

  • iulia

    Sa doarma bebe toata noaptea de la o luna si jumatate...nu prea imi vine sa cred. cu sau fara lant...poate cu somifer da. stomacul lor este foarte foarte mic si se rezesc pt ca le este foame, sete....

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!