Sari la conținut

Medicamente interzise copilului mic

Exista medicamente care sunt interzise copilului mic. Pana la varsta de doi o serie de medicamente uzuale sunt interzise cu desavarsire copilului, iar dupa acest moment pot fi administrate doar cu sfatul medicului si in dozele strict recomandate. Efectele adverse ale acestor medicamente pot sa depaseasca cu mult beneficiile, pot da reactii grave sau pot declansa probleme foarte greu de rezolvat.

Aspirina

Este complet contraindicata unui copil sub varsta de 12 ani. Poate provoca sindromul Reye, o boala rara, dar fatala. De asemenea, fii cu mare bagare de seama si la alte medicamente, pentru ca unele dintre ele pot sa contina aspirina. Citeste cu atentie orice prospect inainte de administrare. Daca alaptezi, nu lua aspirina.

Antitusivele

Unui copil care sufera de tuse in urma unui episod de raceala i se va administra un sirop adecvat, dar niciodata medicamente care inhiba tusea. Acestea pot avea efecte secundare grave - convulsii, ritm cardiac crescut, somnolenta. In cazul in care copilul sufera de raceala, foloseste un umidificator si numai medicamente prescrise de medic.

►Citeste si Vitaminele in alimentatia copiilor mici

Antivomitivele

Pot cauza ameteli, stari de oboseala, insomnie, constipatie, diaree, spasme sau convulsii. Antivomitivele trebuie administrate numai cu sfatul medicului, in dozele strict recomandate de acesta, numai la copiii mai mari de 5 ani. Cum episoadele de voma neinsotite de alte simptome severe sunt de scurta durata la copii si trec de cele mai multe ori de la sine, nu se va administra niciun tratament. Trebuie sa fii atenta ca cel mic sa nu se deshidrateze, iar daca situatia persista, du-l la doctor.

Acetaminofen

La fel ca si ibuprofenul, acetaminofenul intra in compozitia preparatelor uzuale folosite pentru scaderea febrei si tratarea racelii si gripei. O doza prea mare poate provoca la un copil anemie si iritatii ale pielii. Trebuie evitate medicamentele care contin acetaminofen pana la doi ani, iar dupa aceasta varsta nu trebuie depasita sub nici o forma doza indicata, raportat la varsta copilului.

O precizare. Pana la varsta de doi ani copilul mic nu trebuie sa primeasca medicamente decat sub forma de sirop sau picaturi diluate in lichid. Acestea trebuie corect dozate si trebuie espectata cantitatea recomandata in 24 de ore. Deseori dozele de medicament se raporteaza la greutatea copilului. Chiar si pentru antibiotice, cea mai buna solutie de administrare o reprezinta siropurile.

Sursa: .babycenter.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!