Sari la conținut

Neutropenia la copii. Cauze, simptome, tratament

Vezi gGalerie foto

Majoritatea mamelor afla de aceasta afectiune a bebelusului dupa vaccinarea de la un an. Dar ea poate exista si de la nastere.

 Neutropenia este o afectiune generata de numarul scazut de neutrofile din sange. Acestea fac parte din categoria celulelor albe (alaturi de limfocite, monocite, eozinofile si bazofile, de care e posibil sa-ti mai aduci aminte din scoala) si se ocupa cu lupta impotriva bacteriilor care ne agreseaza organismul.

►Citeste si Hemocultura - analiza de sange la copii

Neutrofilele sunt produse de maduva osoasa si circula prin toate tesuturile corpului, ca niste „caini de paza” impotriva infectiilor. Organismul uman este, in general, populat de bacterii, care salasluiesc in gura, in intestine, pe piele etc., dar evolutia acestora este tinuta sub control de catre neutrofile. In caz de neutropenie, adica de numar scazut al acestor celule-gardian, riscul de infectii bacteriene creste.

Aceasta situatie poate fi temporara sau pe viata. Daca neutropenia se prelungeste mai mult de trei luni, atunci este considerata cronica.

 Neutropenie mostenita sau dobandita

Neutropenia in sine este asimptomatica, adica nu doare, nu se vede. In schimb, copilul cu aceasta conditie este mai predispus la aparitia infectiilor, cel mai adesea in zona mucoaselor: ulcere, abcese, iritatii/eruptii ale pielii, rani cu vindecare prelungita, otite, infectii ale gingiilor. Este posibil ca infectiile sa fie insotite de unul sau mai multe din urmatoarele simptome: febra, diaree, dureri la urinat, dureri in gat, zone dureroase si rosii in jurul ranii.

Neutropenia poate fi mostenita (congenitala) sau dobandita. Atunci cand este mostenita, poate fi vorba de o neutropenie ciclica (se manifesta o data la trei saptamani si tine 3-6 zile) sau de incapacitatea maduvei osoase de a produce neutrofile, ambele transmise de un membru al familiei. Ambele forme sunt foarte rare, aparand la 6,2 cazuri dintr-un milion si fiind mai frecvente in randurile populatiei de origine caucaziana.

Daca nu exista din nastere, neutropenia se poate dobandi:

  • pe fondul unor deficiente nutritionale;
     
  • in cursul unor boli infectioase: febra tifoida, mononucleoza infectioasa, malaria, tuberculoza medulara, hepatitele acute virale; 
     
  • din cauza administrarii de tratamente toxice asupra neutrofilelor sau asupra proliferarii celulare in general, precum citostaticele, antibioticele, radioterapia, chimioterapia, antiinflamatoarele nesteroidiene, antitirodienele de sinteza, medicamentele pentru probleme de competenta psihiatrica, medicamentele pentru epilepsie.

In functie de numarul total al neutrofilelor din sange, neutropenia poate avea diverse stadii de gravitate.

 Neutropenia si vaccinarea

De obicei, neutropenia este diagnosticata atunci cand copilul este supus unor analize de sange din cu totul alte cauze. Sau atunci cand apare o deteriorare prelungita a starii sale de sanatate in urma unui vaccin. De fapt, de aici a si pornit documentarea mea in privinta acestei afectiuni, pentru ca am auzit mame plangandu-se ca vaccinarea a declansat neutropenia copilului.


Sursa foto: 3news.co.nz

De fapt, vaccinurile nu sunt recomandate persoanelor care sufera de neutropenie, dar cati medici pediatri sau de familie din Romania intreaba mai mult decat „Copilul n-a avut febra in ultimele 24 de ore, nu?” si recomanda mamelor sa faca analize sange copilului inainte de vaccinare? Personal, n-am intalnit niciunul. Asa ca parintii care au cazut de acord cu vaccinarea isi tin pumnii stransi ca bebe sa nu resimta efecte adverse mai grave decat o usoara febra si moleseala.

►Citeste si Schema nationala de vaccinare la copii

Totusi, sustinatorii schemelor de imunizare spun ca vaccinurile in sine nu pot provoca decat, cel mult, aparitia unei neutropenii benigne si trecatoare, dar ca neutropenia cronica aparuta in urma injectarii cu virusuri se datoreaza unui cumul de factori, in care este inclusa si predispozitia genetica a copilului. De fapt, asa se intampla cu orice problema autoimuna latenta in organism: orice stimulare a sistemului imunitar o face sa iasa la suprafata. Si nu e neaparat vorba despre virusurile din vaccin, cat despre alte ingrediente continute de acesta.

 

Sursa foto articol: myherpestips.com

 

Galerie foto

  • Neutropenia la copii
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • oana.budan

    Buna ziua! Am vazut articolul despre neutropenie. Am un baietel de aproape 2 ani care are Neutropenie Autoimuna Benigna. Va rog sa ma contactati sa va povestesc mai multe despre aceasta afectiune extrem de rara si despre cum putem ajuta cu informatii pe alti oameni care se lupta cu neutropenia. O zi buna! Oana

  • Valentin

    buna ziua. As vrea sa aflu mai multe informatii de la dvs. Baietelul meu de 5 ani si 4 luni are aceeasi boala. Va rog. Multumesc mult.

  • cristina

    Buna seara happy
    De o luna de zile de zile mA plimb prin spitale de Stat si private cu fiul meu de doar 9 lunicrying((. Are neutropenie insa nu primeste nimic care sa il ajute cumvacrying( . Tot ceea ce se poate face ( spun medicii) este sa mergem saptamanal la analize de sange, sa il scot la plimbare, dar nu in locuri unde sunt multi oameni... Sunt disperata si daca cumva cineva stie ce anume as putea sa fac va rog DIN suflet sa imi spuneti!crying
    Va multumesc anticipat si va urez multa sanatate copilasilor! happy

  • Mădălina

    Dacă ma puteți contacta d na Cristina va voi da informații de care am avut și noi parte , fiul nostru are 3 ani și are neutropenie cronica

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!