Sari la conținut

Semne din nastere - investigatii si tratament

Semnele din nastere sunt  hipo sau hiperpigmentari ale pielii care se afla inca de la nastere pe corpul bebelusului sau apar in primele saptamani de viata. Mai mult de 70% din bebelusi au un semn din nastere. Unele semne raman pe piele pentru toata viata, altele dispar cu timpul.

Unele din semnele de nastere sunt inofensive, altele sunt un indicator pentru o serie de afectiuni si implica investigatii suplimentare, analize si, dupa caz, tratament de specialitate. Pentru a elimina riscurile pentru unele din semnele de nastere se fac investigatii paraclinice ale organelor interne (ficat, plamani, stomac, intestine). Rezonanta magnetica nucleara si ecografia constituie investigatii optionale. Biopsia este necesara doar in situatii foarte rare, cand trebuie facut diagnosticul diferential cu o formatiune maligna.

Tratamentul acestor semne este controversat. Trebuie evaluate corect riscurile si beneficiile tratamentului. Majoritatea semnelor din nastere sunt inofensive si nu necesita tratament, pentru ca se decoloreaza sau dispar in timp. Trebuie informat parintele despre evolutia buna dar si despre problemele pe care le pot pune aceste semne.

Semnele din nastere necesita tratament doar in situatiile in care este afectata vederea, respiratia, auzul, vorbitul sau mersul; semnele de la nivelul organelor interne sunt supuse obligatoriu tratamentului, deoarece, de obicei, sunt asociate unor afectiuni complexe. Uneori, un semn de dimensiuni mari poate face copilul sa fie timid sau complexat. Consilierea sau terapia de grup poate avea efecte pozitive in depasirea problemelor emotionale provocate de aceste defecte estetice. Aici poti afla ce tipuri de semne de nastere exista, cauzele acestora si solutiile de tratament.

Hemangioamele si petele de culoarea vinului necesita tratament cu corticoizi, laserterapie sau interventie chirurgicala. Dintre toate tipurile de semne din nastere, hemangioamele sunt candidatele cele mai frecvente la tratament. Chiar daca sunt intinse si au aspect inestetic, ele se pot estompa chiar si fara tratament. Numai 25% dintre hemangioame necesita interventie, iar tratamentul depinde de varsta copilului, tipul hemangiomului, marimea, rata de crestere si localizarea acestuia. Hemangioamele situate la nivelul organelor interne sunt indicatii absolute de tratament.

Tratamentele implica corticosteroizi (prednison) pe cale orala sau prin injectare directa la nivelul hemangiomului pentru a opri sau diminua cresterea acestuia, interferon care reduce dimensiunile hemangioamelor care nu raspund la corticoterapie, laserterapia si tratamentul chirurgical

De cele mai multe ori semnele de nastere sunt inofensive, cel mai neplacut efect fiind cel al problemelor psihologice. Copilul poate sa devina timid si complexat.

Citeste si:

Semne de nastere si cauzele lor
Cele mai frecvente semne de nastere
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!