Sari la conținut

Bebelușul la 3-6 luni. O mare de stimuli

Bebeluşul tău a trecut de pragul de nou născut. Acum poate să intre în conversaţii cu tine sau, mai precis, să reacţioneze la stimulii pe care îi oferi.

Atenţie la sunete

Bebeluşul începe să răspundă conştient la sunete. Nu mai este vorba numai de răspunsul primar, de frică. El este curios şi se întoarce să vadă despre ce anume este vorba, de unde provine sunetul pe care îl aude. În plus, îşi recunoaşte numele, aşa că în majoritatea cazurilor în care îl pronunţi se va uita la tine. 

Ce poţi face?

Poţi să te joci scoţând diverse sunete. De exemplu, clinchetul unui set de chei poate să fie ceva foarte interesant pentru un bebeluş.

Poţi să vorbeşti. Bebeluşii nu învaţă limbajul ascultând un post de radio. Aşa că vorbeeste cu bebeluşul cât mai mult, chiar dacă în prezent nu îţi poate răspunde.

O varietate mai mare de emoţii

Până acum bebeluşul a învăţat să exprime foarte bine faptul că este vesel sau supărat. Dar a mai crescut şi paleta sa de emoţii a devenit mai bogată. Acum poate să arate că te iubeşte, sunt situaţii care îl distrează întrucât îşi face apariţia umorul, sunt momente în care este plictisit. 

►Citește și Dezvoltarea psihomotorie a bebelușului de la 3 la 4 luni

Ce poţi face? Bebeluşii iubesc să râdă. Şi iubesc şi să te vadă pe tine râzând. Aşa că nu ar refuza niciodată o sesiune de strâmbături.

Anxietate în faţa străinilor

Dacă atunci când era mic bebeluşul părea să se simtă la fel de bine sau rău în braţele oricui, de acum este posibil să arate preferinţe puternice pentru numai câteva persoane şi să refuze orice străin.

Ce poţi face? Dacă începe să plângă în braţele unei persoane străine cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să iei bebeluşul din nou la tine în braţe. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să mergeţi nicăieri, este bine să puneţi copilul în contact cu alţi oameni, ci doar să nu insistaţi şi să luaţi copilul în braţe când începe să dea semne de nelinişte.

Vocalize

Bebeluşul a descoperit că poate să scoată sunete şi tare mult îi mai place. Este peroada în care gânguresc, cel mai adesea fiind vorba de repetiţii de consoane şi vocale.

Ce poţi face? Să ţii conversaţia activă. Fie că repeţi cu mare entuziasm ceea ce a spus bebeluşul, fie că alegi să comentezi pe marginea a ceea ce vedeţi, important este să nu laşi încercările de comunicare fără răspuns. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!