Sari la conținut

4 exerciţii utile pentru dezvoltarea musculaturii bebeluşului

Când te uiţi la bebele atât de mic şi de firav, ai senzaţia că nu îi trebuie altceva în afară de hrană şi de somnic. Dar nu este deloc aşa, ba dimpotrivă: micuţul are nevoie inclusiv de mişcare! Şi nu ne referim aici la a pune bebeluşul în cărucior şi a ieşi cu el la plimbare, ci la a-l ajuta pe el să se mişte, astfel încât să îşi dezvolte musculatura necesară pentru a sta în funduleţ, pentru a merge de-a buşilea şi mai apoi pentru a sta singur pe propriile-i picioare.

Iată câteva exerciţii simple şi utile pentru dezvoltarea musculaturii bebeluşului:

Pe burtică  - Acest exerciţiu este potrivit pentru bebeluşii de orice vârstă. Aşează bebeluşul pe burtică, pe o suprafaţă fermă, eventual pune-i şi un prosopel făcut sul, sub piept, şi lasă-l în aceasta poziţie timp de 3-5 minute la început. Deşi ţi se pare că nu are cum să îl ajute acest timp de exerciţiu, trebuie să ştii că îi întăreşte musculatura gâtului, a spatelui, a umerilor şi a burticii. După ce l-ai aşezat pe burtă, stai şi tu lângă el, la fel ca el, şi jucaţi-vă: cântă-i, povesteşte-i ceva, vorbeşte cu el, dă-i jucăria preferată… S-ar putea ca la început să se simtă puţin inconfortabil, dar puţin câte puţin vei ajunge să îl ţii astfel chiar şi 20 de minute, zilnic. Şi să vezi ce copilaş puternic va avea mama, după!

Ridică-l în funduleţ – A ajuta bebeluşul să stea pe şezut reprezintă încă un exerciţiu menit să îi dezvolte musculatura umerilor, a spatelui şi a abdomenului. Când bebeluşul stă întins pe spate,prinde-l de mânuţe şi ridică-l uşor, exact ca în clipul de mai jos! Cu toate că tu eşti cea care îl ridică şi îşi încordează musculatura, pentru el este un exerciţiu suficient chiar şi să încerce să îşi ţină capul în aceeaşi linie cu spatele. Puteţi face acest exerciţiu începând cu săptămâna a 6-a, dacă bebeluşul îşi ţine deja capul singur. În caz contrar, ţine-l de gât şi de umeri, sprijinindu-i capul. Dacă micuţului nu î place deloc acest tip de exerciţiu, atunci opreşte-te sau încearcă să îl faci mai distractiv, dându-i câte un pupicel ori de câte ori se apropie de faţa ta. Atenţie: dacă îl şi ridici pe două picioruşe, ca în clipul de mai jos, atunci ai grijă să nu îl ţii mai mult de câteva secunde, pentru că s-ar putea să nu aibă coloana îndeajuns de dezvoltată pentru a-i susţine greutatea.

Bici-bici-bici-cleta – Într-adevăr, mişcarea tip bicicletă îl ajută pe bebeluş să elimine gazele din burtică, însă sunt foarte benefice şi pentru dezvoltarea musculaturii piciorului şi a abdomenului. Pe măsură ce îi mişti picioruşele – de vreo 4-5 ori, apoi pauză, apoi iarăşi 4-5 mişcări – imită trenuleţul sau maşina. Micuţul va fi tare încântat :)

►Citeşte şi Kinetoterapia pentru copiii mici

Ridicarea de greutăţi – Nu, nu ne referim aici la gantere, ci la obiecte cât de mici pe care să l ia bebe de jos în mânuţă, să le ţină acolo cât să le examineze şi să se lase jos la loc. Îşi va dezvolta astfel abilitatea de a apuca, de a strânge, dar şi coordonarea ochi – mână şi muşchii braţelor şi ai antebraţelor. Poţi pune bebeluşul care a împlinit 3-4 luni în leagănul lui, îi aşezi la nivelul mânuţelor diferite obiecte şi îl încurajezi să pună şi el mâna pe el, prin exemplul personal.

►Citeşte şi Dezvoltarea bebelușului în primul an de viață


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!