Sari la conținut

5 mituri despre alăptare. Ce ai voie să faci, de fapt, şi ce nu

Atunci când alăptezi, simţi că legătura dintre tine şi pui este mai strânsă decât ar putea fi vreodată. Aşa că nu este deloc nefiresc să te îngrijorezi şi să fii foarte atentă la tot ceea ce mănânci, bei sau ai contact. Cu toate acesta, nu tot ceea ce se spune despre perioada de alăptare este adevărat. De aceea, decât să te fereşti inutil de anumite alimente sau pastile (care în realitate ar putea fi chiar benefice), este mai bine să te informezi corect.

Iată câteva mituri despre alăptare cu privire la ceea ce ai voie să faci şi ce nu.

Mitul despre alăptare nr. 1: Ar trebui să nu mai foloseşti antiperspirant.

Adevărul: poate că ai auzit că aluminiul, ingredientul care ajută la stoparea transpiraţiei, este toxic pielii şi chiar laptelui matern. Deşi poţi opta pentru un antiperspirant fără aluminiu, nu este deloc periculos dacă nu o faci. Nu există nicio dovadă că aluminiul din antiperspirante face rău mămicilor care alăptează. Aluminiul se găseşte frecvent în mediul înconjurător, aşa că cel mai expuse la acesta suntem în faţa mâncărurilor şi a produselor pentru piele, dar oricum şansele să afecteze laptele matern sunt infime.

Cu toate acestea, ar trebui să optezi pentru un antiperspirant fără miros, deoarece bebeluşul este atras de arome şi, la apropierea cu sânul, s-ar putea să se simtă puţin confuz. Mai mult decât atât, dacă optezi pentru un antiperspirant-spray, ai grijă să nu curgă prea tare, pentru că ar putea ajunge în gura micuţului.

Mitul despre alăptare nr. 2: Nu ar trebui să iei medicamente pentru reducerea durerii

Adevărul: Nu trebuie să te doară nimic! Medicamente care calmează durerea şi reduc febra, precum ibuprofen, paracetamol şi naproxen, nu sunt dăunătoare mămicilor care alăptează, iar acest lucru îl spune Academia Americană de Pediatrie. Cu toate acestea, toate medicamentele pot avea şi efecte adverse, aşa că cel mai bine este să te informezi şi să consulţi medicul specialist. Mai mult decât atât, trebuie să eviţi anticoagulantele – pentru că pot încetini producţia de lapte şi antihistaminicele, deoarece dau somnolenţă şi te pot face să te simţi slăbită.
Oricum ar fi, cel mai bine este să te consulţi cu medicul tău. Şi trebui să ţii cont că orice medicament ai lua, trebuie consumiat într-o doză cât mai redusă şi cât mai rar posibil.

►Citeşte şi Dificultăţi în alăptare – cu ce probleme se poate confrunta o proaspătă mămică

Mitul despre alăptare nr 3: Nu ar trebui să bei cafea

Adevărul: După o noapte grea (cu trei-patru episoade de trezire), nu îţi fie teamă de o ceaşcă-două de cafea. Cercetările arată că în stomacul bebeluşui ajunge un procent extraordinar de mic din cafeina pe care tu o consumi. Oricum, nu exagera cu numărul de ceşti, pentru că un bebeluş nervos şi agitat nu îţi va fi întocmai ceea ce ai nevoie.

Mitul despre alăptare nr. 4: Ar trebui să consumi mai puţine calorii, dacă vrei să revii la greutatea pe care o aveai înainte de sarcină

Adevărul: Alăptarea arde aproximativ 500 de calorii pe zi – iar specialiştii spun că sunt de ajuns, dacă vrei să revii la greutatea de dinainte de sarcină. Dar dacă ţii cu tot dinadinsul să slăbeşti rapid, ai grijă să consumi cel puţin 1800 de calorii pe zi şi să ai ţii o dietă echilibrată (grăsimi sănătoase, precum avocado şi nuci, fructe, legume şi carne). Recomandat este să nu ţii dietă mai devreme de două luni de la naştere, după ce cantitatea de lapte se reglează după nevoile celui mic, iar tu te-ai recuperat din punct de vedere emoţional. Cea mai bună cale de a şti dacă ai mâncat de ajuns este să îţi asculţi corpul şi să mănânci în funcţie de nevoile lui.

Mitul despre alăptare nr. 5: Poţi bea o cantitate mică de alcool

Adevărul: Poate că ţi-e poftă de vin, din când în când, dar trebuie să ştii că alcoolul ajunge în lapte. Acesta îi poate schimba gustul, familiarizând copilul cu gustul alcoolului. Mai mult decât atât, acesta poate afecta producţia de lapte şi, ceea ce este şi mai grav, alcoolul este o neurotoxină care poate avea impact asupra dezvoltării cerebrale a micuţului. De aceea, cel mai bine este să nu bei deloc, atâta timp cât alăptezi. Într-adevăr, procentul în care alcoolul poate avea impact asupra celui mic este neclar, dar acest lucru se întâmplă pentru că fiecare metabolism reacţionează diferit la alcool.




 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!