Sari la conținut

Ajută-l pe bebe să vorbească mai repede. Etape de evoluţie ale limbajului

La început, bebeluşii plâng, atunci când vor să comunice. Pe măsură ce cresc, încep să gângurească şi să emite diverse sunete abstracte, apoi uşor-uşor unele ce seamănă cu ma-ma sau ta-ta. Următorul pas este să rostească anumite cuvinte de bază, dintr-o propoziţie. Dar când anume au loc toate aceste dezvoltări ale limbajului şi ce putem face pentru a-l stimula pe copil să vorbească mai repede?

Cum învaţă bebeluşul să vorbească?

Pe etape, iar prima are loc chiar încă de când se află în burtica mamei. Cercetările au observat activitate neuronală în centrul responsabil cu limbajul chiar mai devreme de luna a şaptea de sarcină, în special în momentele în care mămica vorbeşte cu voce tare. Înainte de veni pe lume, bebele deja este obişnuit să audă cuvinte.

Când încep bebeluşii să vorbească?

► Citeşte şi Dezvoltarea limbajului pe etape de varsta

Plânsul bebeluşului nu este cea mai prietenoasă formă de conversaţie dar este extrem de eficient şi de rapid. Fie că vrea să îţi comunice că îi este foame, că este obosit sau că are scutecul umed, bebeluşul va folosi aceleaşi „cuvinte”.

Primele gângureli se produc atunci când bebele are aproximativ două luni. El descoperă câteva sunete noi care par să vină direct din laringe – ooh, aaah.

Pe la 5-7 luni bebeluşul începe deja să adauge consoane în vocabularul său, o evoluţie spectaculoasă pentru că îşi foloseşte limba şi buzele pentru a le pronunţa. Reacţionează deja mult mai bine la reacţia ta, ştie când vorbeşti cu el, zâmbeşte sau se uită cu atenţie la tine dacă i se pare interesant sau nou ceea ce îi spui.

Dezvoltarea continuă, iar pe la 12 luni deja ar trebui să spună câteva cuvinte de bază. Primele cuvinte corect spuse sunt reprezentative pentru vârsta de 2 anişori, iar conversaţii puteţi face cu el pe la 3 anişori.

Să nu uităm, însă, că bebeluşii se dezvoltă diferit şi că nu există un adevăr general-valabil cu privire la dezvoltarea lor!

Cum îl putem ajuta să vorbească mai devreme?

  1. Vorbind cu el încă din prima zi – Rostindu-i numele, povestindu-i tot felul de lucruri, având diverse reacţii care să îi atragă atenţia. Cercetările au arătat că bebeluşii cărora li se vorbeşte mult îşi dezvoltă foarte uşor vocabularul.
  2. Citeşte-i şi cântă-i  - Petru a-i stimula dezvoltarea limbajului, cântă-i şi citeşte-i cu intonaţie. Chiar dacă nu înţelege mai nimic din ceea ce îi spui, îl va ajuta enorm, atunci când va veni timpul să vorbească!
  3. Încurajează-l să te imite – Încurajează-l să îţi imite cuvinte. Uite-te în ochii lui şi rosteşte tare şi clar „ma-ma”, încurajându-l să rostească şi el aceleaşi sunete. Atunci când va începe să vorbească, o va face mult mai clar decât te-ai aştepta.
  4. Descrie oameni şi obiecte – Priviţi împreună la jucării. Spune-i ce culori au, cât de mari sau de mici sunt, care sunt ochii, guriţa, nasul, mâinile. Folosindu-te de substantive, îl vei stimula pe micuţ să facă mai uşor asocieri între obiectele pe care le vede şi numele lor, fapt care va contribui la dezvoltarea vocabularului său.
  5. Pune-i întrebări şi încurajează dialogul – Dacă deja a împlinit doi anişori, pune-i întrebări pentru a-i afla dorinţele şi oferă-i variante de răspuns, pentru a-i fi mai uşor. Întrebările funcţionează ca stimulatoarele pentru a-l face pe copil să se gândească la răspunsuri. Pe la aproximativ 3 ani s-ar putea să poţi conversa cu micuţul.

► Citeşte şi Ajută-ți copilul să își dezvolte vocabularul. Jucării recomandate pe grupe de vârstă

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!