Sari la conținut

Alăptarea când mama este bolnavă. Când poţi continua alăptarea şi când trebuie să te opreşti

Suntem în plin sezon de răceală şi de gripă, în farmacii în fiecare minut se aude numele unui medicament împotriva răcelii, în cabinetele oamenilor intră oameni rând pe rând, cu şerveţele nazale în mână şi cu ochii roşii.  Iar dacă  eşti mămică, alăptezi şi de curând te-au luat toate simptomele unei răceli, nu poţi să nu te întrebi cum îţi poţi proteja copilul şi dacă nu cumva trebuie să treceţi pe lapte praf.

► Citeşte şi Care este diferenta dintre raceala si gripa la copii?

Noi venim cu o veste în bună, în toată acestea agitaţie prin care treci, şi îţi spunem că nu este necesar să renunţi la alăptare, dacă ai răcit. Nu doar că e permis, ci este chiar indicat să continui să-ţi alăptezi copilul dacă te-ai îmbolnăvit. Sunt foarte puţine bolile care reprezintă într-adevăr o contraindicaţie pentru alăptare. Iar banalele răceli și viroze nu fac parte dintre ele. De ce? Răspunsul este simplu: anticorpii se transmit prin lapte, virusurile nu. Atunci când o mamă care alăptează se îmbolnăvește, ea transmite anticorpi bebelușului său, care îl ajută în protecția împotriva îmbolnăvirii. Mai mult, alăptarea nu doar imunizează bebelușul de germeni, dar și de alte persoane. Iar dacă totuși se îmbolnăvește, sunt șanse mai mari să își revine mai rapid decât dacă nu ar fi fost alăptat.

Un alt argument pentru care nu trebuie să opreşti alăptarea doar pentru că ai răcit este acela că bebeluşul tău a intrat în contact cu tine, răcită, înainte că tu să afli. Altfel spus, cu 12-24 ore înainte de a prezenta simptome, ţi-ai expus deja bebelușul la orice virus sau bacterie ai contactat (cum este de exemplu o răceală, gripă sau un virus minor). Din fericire, însă, corpul mamei formează și anticorpii față de boală în decurs de 4-5 zile, pe care îi transmite bebelușului prin intermediul laptelui matern. Deoarece majoritatea virusurilor au o perioadă de incubație de 5-7 zile, mama transmite bebelușului protecția de anticorpi înainte ca acesta să se îmbolnăvească.

► Citeşte şi 10 lucruri despre alăptare pe care probabil nu le ştiai

Iată ce spune Academia Americană de Pediatrie (AAP): „Dacă mama opreşte alăptarea de la primele simptome de răceală sau gripă, nu face decât să reducă protecţia oferită copilului şi să crească astfel şansele ca bebeluşul ei să se îmbolnăvească, respectiv să facă o formă mult mai severă a bolii decât dacă ar fi fost alăptat în continuare”.

Reprezentanţii AAP reamintesc că laptele matern îi oferă copilului inclusiv grăsimi, proteine, imunoglobuline, microelemente, enzime, celule albe din sânge etc. Iar toate aceste substanţe îl protejează împotriva multor boli şi infecţii nu doar cât timp este alăptat, ci şi după înţărcarea lui. Deci, să-l privezi pe bebeluş de laptele matern exact în perioada în care el se luptă cu un virus nu este deloc o idee bună.

Atenţie, însă! Această regulă nu se aplică în cazul unui bebeluș cu vârsta mai mică de 3 săptămâni, şi asta pentru că bebelușii sunt în special vulnerabil la infecție în primele zile de viață. De exemplu, o mamă care are gripă când naște este de obicei izolată de bebeluș până când nu mai este contagioasă. În mod categoric, alăptarea nu este recomandată în această perioadă!

Alăptarea când mama are febră

Deşi febra este semn al infecţiei, ea nu afectează în niciun fel alăptarea. Foarte mulţi medici recomandă continuarea alăptării, chiar în situaţia în care dacă mama are, spre exemplu, mastitită – infecţie la sân.

Alăptarea şi medicamentele

Un alt motiv pentru care unele mame întrerup alăptarea atunci când sunt răcite este teama de a nu-i face rău copilului cauza medicamentelor pe care le iau. Există însă multe substanţe care sunt permise atât în sarcină, cât şi în alăptare. Chiar şi unele antibiotice sunt compatibile cu alăptarea.

În orice caz, pentru a fi sigură de pastilele administrate, cel mai bine ar fi bine să iei medicamente doar după recomandarea medicului, chiar dacă tu eşti sigură că sunt permise în alăptare. Motivul ar fi că, în timp, pot să apară noi informaţii cu privire la acestea sau există posibilitatea ca producătorul să adauge o nouă substanţă în compoziţie, care să nu fie permisă în alăptare.

Ideal ar fi să cauţi medicamente simple, care conţin o singură substanţă. De exemplu, ibuprofenul şi paracetamolul sunt permise în alăptare şi se găsesc în forma simplă.

Excepții de la alăptare

Aşa cum spuneam, în timpul unei îmbolnăviri comune, precum o răceală, durere în gât, gripă, enteroviroză, mastită etc. este recomandată continuarea alăptării.

De asemenea, dacă mama se confruntă cu o toxiinfecție alimentară, alăptarea trebuie să continue. Atâta timp cât simptomele sunt localizate la nivelul tractului gastrointestinal (vărsături, diaree, crampe stomacale), alăptarea trebuie continuată fără întrerupere deoarece nu există niciun risc pentru bebeluș. Există și câteva excepții în care alăptarea nu este deloc indicată, ci se recomandă evitarea completă. Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, alăptarea nu este indicată atunci când mama suferă de HIV, tuberculoză sau virus t-limfotropic de tip I sau II, dacă urmează chimioterapie sau radioterapie pentru cancer. De asemenea, dacă bebelușul suferă de galactozemie, o boală genetică metabolică rară, nu trebuie să fie alăptat.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!