Sari la conținut

Beneficiile alaptarii, pentru copil

Despre beneficiile alaptarii pentru mama am vorbit deja. Revenim si discutam despre beneficiile uriase pe care le are pentru copil alaptatul ca sursa exclusiva de hrana in primele sase luni de viata si, in paralel cu diversificarea, pana la doi ani.

Compozitia laptelui matern este unica si nu poate fi reprodusa de nici unul din preparatele de lapte praf pentru sugari. Laptele matern este adaptat perfect nevoilor puiului de om. In plus proprietatile laptelui matern se modifica pe parcursul unei mese, dar si pe masura ce copilul creste. Legatura dintre mama si copil face ca laptele matern sa-i asigure copilului o hidratare perfecta, proportia ideala de nutrienti si, foarte important, totul intr-un volum de lapte adaptat perfect volumului pe care il are stomacul unui bebelus.

Compozitia laptelui de mama este ideal si difera substantial de cea a laptelui de vaca, dar si in mare masura de cea a formulelor de lapte praf, pe care le primesc copilasi care nu sunt hraniti natural. Valorea calorica a laptelui de mama este ideala, un litru de lapte matern avand 670 de calorii, valoare care acopera perfect necesarul caloric al copilului.

Laptele matern aduce copilului tot necesarul de minerale si vitamine, chiar daca alimentatia mamei dupa nastere este deficitara, pentru ca in perioada sarcinii, prin actiunea hormonilor specifici, organismul viitoarei mame a facut rezerve, pe care, dupa venirea pe lume a copilului, le poate utiliza.

Prin alimentatia naturala copilul primeste anticorpi, pe care produsele de sinteza si formulele de lapte praf nu-i pot inlocui. Acesta este si motivul pentru care copilasii alimentati la san sunt mult mai putin supusi riscului infectiilor fata de cei alimentati artificial, iar diferentele sunt substantiale.

Alaptatul are rol fundamental in dezvoltarea tubului digestiv al copilului. Bebelusii alaptati natural au un tranzit intestinal foarte activ, spre deosebire de cei alimentati artificial care in proportie de 90% sufera de constipatie. Mai mult, copiii alimentati natural nu au niciodata probleme de digestie, colicile abdominale trec foarte repede, iar infectiile tubului digestiv sunt excluse.

Deshidratarea este una din marile pericole la sugari. Problema nu exista in cazul copiilor alimentati natural, pentru ca laptele matern le asigura acestora tot necesarul hidric, indiferent de tamepratura mediului exterior.

Laptele matern asigura o excelenta protectie impotriva alegiilor, impotriva afectiunilor pulmonare si previne leucemia infantila. Mai mult alapatrea ajuta copilul la dezvoltarea unei dentitii in pozitie corecta, stimuleaza o buna dezvolarea a musculatrii bucale si un bun tonus al musculaturii pectorale. Este probat faptul ca bebelusi alimentati la san sunt mai inteligenti decat cei hraniti artificial, scrie Doctissimo. Iar toate acestea sunt doar o mica parte din beneficiile alaptarii, pentru bebelus.

Beneficiile alatatului pentru copil nu se termina in momentul in care micutul este intarcat. Multe dintre avantaje se regasesc in comportamentul si dezvoltarea copilului, a tanarului, si a adultului de mai tarziu. Copiii alaptati s-au dovedit adulti sanatosi, feriti de obezitate, stabili emotional si cu o personalitate puternica. Si nici aceste avantaje nu pun punct listei de beneficii pe care le aduce alaptarea exclusiva pana la sase luni.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!