Sari la conținut

Anemia la sugarul mic. Ce măsuri de prevenire poți aplica?

Sugarul mic, până la şase luni este foarte sensibil la deficitul de fier, iar efectele anemiei, prin lipsa de fier, sunt severe şi, din păcate, deseori, absenţa fierului nu produce nici un fel de simptome. În aceste condiţii câteva reguli, pentru prevenirea anemiei la sugarul mic sunt esenţiale şi necesare.

Anemia prin lipsa de fier determină scăderea concentraţiei de hemoglobină din sânge şi este în 90% din cazuri doar efectul unui aport insuficient de fier. Există şi alte motive, dar acestea sunt relativ rare, sunt cunoscute de medicul neonatolog, la naşterea copilului şi urmează o altă schema de tratament şi prevenţie. Sugarii de până la şase luni, când începe diversificarea alimentaţiei, sunt cei mai afectaţi de anemia feriprivă. Anemia prin lipsa de fier netratată la timp poate să ducă la întârzieri semnificative în dezvoltarea fizică şi intelectuală a copilului.

Iată câteva metode foarte simple şi la îndemână prin care poate fi prevenită instalarea anemiei feriprive la sugar.

1. Dacă ai lapte suficient, alăptează exclusiv la sân până la cel puţin 6 luni. Chiar dacă concentraţia de fier în laptele de mamă este mai mică decât cea din laptele praf, fierul din laptele de mamă se absoarbe, în intestinul sugarului, infinit mai uşor decât cel din preparatele de lapte praf sau medicamente. În susţinerea aportului de fier al sugarului alăptat natural, trebuie să consumi alimente bogate în fier. Pentru că dieta sănătoasă şi variată a mamei care alăptează este esenţială.

►Citește și Îngrijirea bontului ombilical al nou-născutului

2. Cere părerea medicului pediatru când alegi laptele praf cu adaus de fier pentru sugarii alimentaţi artificial.

3. Prematurilor sau a copiilor cu greutate mică la naştere li se face obligatoriu profilaxia cu fier începând de la 2 luni. Dozele vor fi stabilite de medicul copilului.

4. Folosește cereale fortificate cu fier, imediat după şase luni, la începutul diversificării şi asigură-i zilnic copilului o masă cu cereale.

5. Nu hrăniţi sugarul cu lapte de vacă înainte de 1 an. Ideal este că micuţul să nu primească lapte de vacă înainte de a împlini doi ani.

6. Este obligatoriu un test de hemoglobină în jurul vârstei de 4 luni, text care trebuie repetat la 9 luni. Copiii care au deficienţe de fier sau afecţiuni care crează un factor predispozant pentru anemia feriprivă trebuie să facă teste de hemoglobină la fiecare două luni, până problema se stabilizează.

►Citește și Primele zile cu un nou-născut! 9 trucuri care îți pot face viața mai ușoară

 

7. Cei mai mulţi pediatri practică pe scară largă administrarea profilactică de fier de la vârsta de patru luni pentru copiii alăptaţi exclusiv la sân. Aceasta se face cu doze foarte mici de fier, de regulă un miligram/kg corp/zi. Chiar şi aşa, la şase luni se impune o analiză a concentraţiei de fier din organsimul copilului, iar suplimentele de fier nu se administrează pe perioadă mai mari de două luni, fără teste: hemoglobina şi sideremie (analiza care arată cât fier se afla în organismul copilului şi cât din acesta este activ prins în hemoglobină).

Sursa: aafp.org
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!