Sari la conținut

Calitatea somnului influențează dezvoltarea creierului bebelușului

 Până la vârsta de 2 ani, creierul copilului creşte în proporţie de 80%, prin urmare este vital ca în acest interval de timp, prichindelul să aibă parte de hrană de calitate, de un somn odihnitor, dar şi de activităţi intelectuale specifice vârstei.

Creierul bebelușilor se dezvoltă spectaculos în primii 2 ani de viață. Tocmai de aceea Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca alimentaţia să fie excelentă în această perioadă și insistă ca cei mici să fie hrăniți cu lapte matern. Și, după debutul diversificării, să nu lipsească din meniu legumele, peștele, ouăle, carnea, brânzeturile ușoare și fructele.

Însă nu doar alimentația corectă este importantă pentru dezvoltarea copilului, ci și calitatea somnului. De ce? În timpul somnului se secretă hormonii de creştere. Un somn de noapte odihnitor pentru prichindei nu se referă numai la cantitatea de ore dormite, ci şi la calitatea acestora.
Oamenii de știință au dovedit prin intermediul studiilor de specialitate că prichindeii care dorm bine noaptea sunt mai interesaţi să descopere noi obiecte ori să exploreze, arată o mai mare capacitate de concentrare, sunt mai vioi şi interacţionează cu plăcere cu cei din jur. De asemenea, în timpul somnului, creierul copilului procesează tot ce învaţă în timpul zilei, anumite părţi din creieraşul lui fiind mai active, pentru că doar atunci se creează conexiuni noi.

►Citește și Tulburările de somn ale bebelușilor până la 6 luni

Cum poți asigura un somn odihnitor copilului tău?

În primul rând, la masa de seară nu trebuie să primească alimente greu de digerat. Spre exemplu, oul este ideal în alimentaţia copilului, dar se consumă doar în prima parte din zi. Ouăle consumate târziu sunt chiar nocive şi pot destabiliza perioada de repaos. De asemenea, seara nu trebuie să îi oferiţi celui mic nici carne mai grasă şi nici salate cu oţet sau suc de lămâie ori fructe din abundenţă. Ideal, mesele de seară sunt compuse dintr-un pahar de lapte sau un pahar de iaurt natural.

În același timp, laptele nu se combină cu cereale seara, deoarece nu poate fi digerat corect. De asemenea, temperatura camerei trebuie să fie de 24-25 de grade Celsius. În felul acesta, aveţi premisele unui somn liniştit. Un somn bun de noapte este asociat unui comportament pozitiv al copilaşului. Spre exemplu, copilul devine mai energic şi mult mai sociabil cu cei din jur.

►Citește și Somnul bebelușului în aer liber, pe timp de iarnă

Calitatea somnului are impact pozitiv asupra dezvoltării cognitive şi psihosociale a unui copil. Astfel, un prichindel odihnit este mult mai calm, se adaptează mai repede şi va avea un program regulat de masă. Iar dacă un copil nu este obosit, devine uşor de abordat şi atenţia nu îi va mai fi distrasă atât de uşor de ceea ce se întâmplă în jurul lui atunci când încearcă să întreprindă o activitate.

Sursa: babycenter.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!