Sari la conținut

Camera eco: grija pentru sanatatea bebelusului

Vrem sa ii oferim bebelusului numai ce este mai bun si mai sanatos in primele luni de viata. Dupa cate am citit in timpul sarcinii despre pericolele aduse de chimicalele ascunse in haine, jucarii si mancare, ne-am jurat ca in jurul bebelusului nostru sa nu existe niciodata ceva daunator.

Si ce moment mai prielnic este decat acum sa transformam locul in care isi va petrece cea mai mare parte a vietii: camera lui.  Iti aratam cu poti crea o adevarata camera ECO pentru bebelusul tau, in care sa se simte bine si sa ramana perfect sanatos!

Din cativa pasi simpli vei reusi sa creezi un mediu fara toxine:

Zugraveste eco

In primul rand va trebui sa zugravesti camera copilului cu vopsea ecologica. Daca stai intr-un apartament vechi in care s-au folosit straturi peste straturi de vopsea, este important sa dai totul jos pana la zid, sa gletuiesti si sa zugravesti. Inainte se folosea si zugraveala care continea arsenic.

Zugraveste cu componente cu foarte putine produse volatile (sau deloc) vor proteja bebelusul impotriva inhalarii de chimicale regasite in vopselurile obisnuite.  Vopselurile Eco sunt doar cu putin mai scumpe decat „suratele” lor cu mai multe chimicale.

Cumpara mobila eco

Nu te-ai fi gandit ca pana si in mobila sunt ascunse substante chimice. Mobila facuta din MDF, PAL sau lemn laminat, contine cantitati mari de formadelhida, cunoscuta pentru efectele sale carcinogene. Printre alte efecte ale formadelhidei, de data asta imediate, se numara durerile de cap, astmul si iritatiile pielii. Mobila din lemn solid este mai scumpa, insa incomparabil mai sanatoasa.

Salteaua de pat

Ei bine, da. Pana si saltelele de pat obisnuite au substante nocive in ele.  Nu materialul in sine este toxic ci substanta cu care sunt tratate pentru ignifugare: eter difenil polibrominat. Daca vrei sa cumperi o saltea sanatoasa nu te arunca la saltele scumpe ECO. Este de ajuns sa cumperi o saltea umpluta cu lana, care este natural ignifuga si pe deasupra mai este si hipoalergenica.

Jucarii si biberoane fara BPA

Obiectele din plastic contin deseori BPA, o substanta folosita pentru a face plasticul transparent si incasabil. BPA a fost legat de o groaza de efecte negative asupra sanatatii, de la defecte de nastere, obezitate si cancer de san. Produsele care nu contin BPA au acest lucru clar mentionat pe eticheta.

Nu pune mocheta

Oricat de tare ti-ar placea mocheta,  mai bine nu o folosesti in camera copilului. Lipirea ei presupune folosirea de adezivi chimici care contin compusi organici volatili. Mai mult mocheta capteaza chimicale pe care le aduci pe pantofi si poate deveni culcusul prafului, mucegaiului si acarienilor, substante alergenice cunoscute.

Citeste si cum poti deveni o mama eco.

La sfarsit, natura

Un studiu NASA a identificat faptul ca platele de casa pot fi folosite pentru a curata poluantii de pe statiile spatiale. De ce sa nu pui una si in camera copilului?

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!