Sari la conținut

Când laptele matern salvează vieți! Povestea bunicii care și-a alăptat nepoata

O bunică din Nigeria i-a salvat viața nepoatei sale de aproape 2 luni alăptând-o, în timp ce fugeau de insurgenții care le amenințau viața. O poveste impresionantă despre cât de puternică este iubirea unei bunici, dar mai ales cât de miraculoasă este alăptarea.

Povestea Aishei Modu din Nigeria a făcut deja înconjurul lumii. În vârstă de 50 de ani, femeia a fost nevoită să fugă din calea insurgenților împreună cu nepoata sa de doar 40 de zile, după ce aceștia i-au răpit ginerele, iar fiica sa a murit la naștere.

Copila a rămas în grija bunicii, care a reușit să-i salveze viața nepoatei, alaptând-o în condiții extreme de stres.

Potrivit Daily Mail, bunica se află acum la o clinică „Salvați Copiii” în nord-estul Nigeriei. Iată ce a povestit:

„Dormeam, când un vecin m-a trezit și mi-a spus să iau ce pot și să fug. Gloanțele erau cât degetul meu și zburau peste tot. Sunt bătrână, așa că am încercat să fug cu un grup de oameni, dar am fost capturați de insurgenți. Chiar au omorat pe unul dintre bărbații din fața mea.”

Lipsită de orice aliment și fără niciun ban, a făcut singurul lucru care se putea ca să-și țină nepoata în viață: a hrănit-o la propriul sân. Nu a putut produce lapte imediat, deoarece au trecut câteva zeci de ani de când Aisha a avut un copil. Între timp, nepoțica a slăbit mult, ajungând la aproximativ 1,9 kg. Cel care a ajutat-o a fost medicul Isaac Bot de la clinica finanțată de cei de la “Salvați Copiii”.

„Aisha a venit cu nepoata ei și era foarte îngrijorată de stadiul la care ajunsese cu greutatea. Fiind dintr-o zonă îndepărtată a țării ea nu era familiarizată cu spitalele, așa că era foarte tensionată și confuză. Am întrebat-o dacă a avut sprijin de undeva, iar ea a spus că nu mai are pe nimeni. A plâns când ne-a spus asta. A fost un moment emoționant”, a povestit doctorul Bot.

►Citește și Alăptarea în Kenya. De ce nu plâng bebelușii din Africa

„Laptele a început să curgă, însă pentru început nu era suficient. Așa că am aplicat o metodă numită <Supplementary Suckling Technique>, prin care am pus un mic tub, ca un pai, în gura copilului, alături de mamelonul bunicii. Astfel, când copilul suge mamelonul, primește lapte în surplus din acel pai. Acest lucru trimite un mesaj creierului bunicii, o cerere mărită de lapte, și astfel, se stimulează producția de lapte.”

Reprezentanții Organizației „Salvați Copiii” spun că sunt multe femei în satele îndepărtate ale Nigeriei care alăptează copiii altor femei, din cauza numărului mare de mame care mor.

„Mortalitatea maternă fiind destul de ridicată, întâlnim deseori cazuri în care surorile alăptează bebelușii surorilor decedate. Acest sistem de sprijin este esențial. Orice femeie poate alăpta, chiar dacă nu a avut niciodată un copil sau dacă nu a mai alăptat de mulți ani, atâta timp cât ea insistă și pune în mod regulat copilul la sân. Este gratuit și oricine poate ajuta în acest fel”, a mai spus medicul Isaac Bot.

Vezi în video-ul de mai jos cum funcționează metoda Supplementary Suckling Technique:

Potrivit celor de la „Salvați copiii”, alăptarea este cea mai eficientă intervenție în salvarea vieților de copiii și ar putea preveni cu până la 13% din decesele de copiii de până în 5 ani, dacă se practică în mod adecvat.

Foto: Save the Children

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!