Sari la conținut

Cât de sănătos este pentru bebeluş să fie purtat în marsupiu (port-bebe)?

Toate mamele iubesc la nebunie să îşi simtă bebeluşul lipit de inimă, cât mai mult timp posibil. Cu toate acestea, trebuie să recunoaştem că a-ţi ţine bebele permanent în braţe este destul de obositor, mai ales când micuţul nu mai are doar câteva kilograme, ca în primele săptămâni.

Din acest considerent, au apărut tot felul de marsupii, sau port-bebe – cum ne mai place să le spunem – care mai de care mai sofisticate şi, aparent, mai confortabile.

Pentru că am scris aici cum alegi un port bebe şi cum se foloseşte acesta, vrem să vă mai atragem atenţia asupra unui aspect, şi anume siguranţa copilului: cât de sănătos este pentru bebeluş să fie purtat în marsupiu şi, mai ales, în ce condiţii?

Bebeluşii nu au muşchii gâtului foarte bine dezvoltaţi, în primele săptămâni, motiv pentru care nu îşi pot controla prea bine poziţia capului. Dacă o parte din port-bebe sau chiar din pieptul mamei apasă pe năsucul lui, există riscul ca acesta să se sufoce. Mai mult decât atât, dacă nu este pus corespunzător în marsupiu, corpul bebeluşului poate adopta o poziţie similară literei C, riscând să dezvolte probleme respiratorii.

Marsupiul mai este periculos şi în condiţiile în care bebeluşul:

  • A fost născut prematur
  • Greutatea de la naştere a fost sub limita normală
  • Are probleme de respiraţie (pentru că, spre exemplu, este răcit

    ► Citeşte şi Protectii de iarna pentru portbebe-uri

Aşadar, atunci când foloseşti marsupiul pentru bebe, trebuie să:

  1. Citeşti instrucţiunile – Fii atentă mai ales la greutatea micuşului, astfel încât aceasta să se încadreze în limitele impuse pe manualul de instrucţiuni.
  2. Nu obstrucţionezi nasul şi guriţa micuţului – Asigură-te că faţa micuţului nu este niciun moment acoperită de port-bebe sau de tine!
  3. Fii atentă cu alăptarea -  Dacă tocmai ai alăptat, ai grijă să schimbi poziţia micuţului, astfel încât să nu se înece.
  4. Ai grijă când îl pui în port-bebe – Atenţie la genunchi, la coate, la coloană, la cap. Mai multe detalii aici.
  5. Te asiguri că marsupiul este în stare bună de funcţionare – Se poate întâmpla să se rupă, fără ca tu să realizezi.
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!