Sari la conținut

Ce este laptele de crestere. Este util sau este doar un moft?

Laptele de crestere este o formula de lapte praf, special conceputa pentru copiii mai mari de un an, care poate fi oferita acestora in completarea hranei solide, sau a laptelui matern in cazul copiilor care inca sug. Laptele de crestere este un preparat facut din lapte de vaca, filtrat, degresat si imbogatit cu o serie de nutrienti.

Medicii sustin ca aceste formule de lapte de crestere sunt vitale pentru copil, pana la doi ani, in conditiile in care acestei categori mici de copii le este contraindicat laptele de vaca pana la doi ani. Laptele de crestere evita deficentele nutritionale pe care produce laptele de vaca introdus prea devreme  in dieta copiilor. Facem mentiunea ca dupa 6-7 luni copilul poate sa primeasca iaurt si branza de vaci, dar nu lapte de vaca ca principala sursa de lapte.

Laptele de crestere are un aport echilibrat de calciu si proteine. Calciul este esential pentru mineralizarea oaselor, iar proteinele sunt vitale pentru formarea tesutului muscular si pentru creier. Diversificarea nu poate acoperi tot necesarul, iar daca cel mic nu mai suge si este intarcat undeva imediat dupa sase luni (in cazul cel mai fericit), laptele de crestere este solutia cea mai buna.

Laptele de crestere aduce nutrienti pe care copilul nu ii gaseste in alimente, altele decat laptele de mama, indiferet de calitatea alimentelor pe care le primeste in diversificare. Printre acestea se numara si acid linoleic estential pentru o buna dezvoltare a celulei nervoase si nu numai. Laptele de crestere are de cinci ori mai mult acid linoleic, decat laptele de vaca.

Un alt nutrient vital in dieta copilului mici pana la doi ani, pe care acesta nu-l poate acoperi in totalitate din alimentele consumate, dar nici din laptele de vaca este fierul. Laptele de crestere contine de douazeci de ori mult fier decat laptele de vaca, fier care este infinit mai bine absorbit de organism.

Doar 500 ml de lapte de crestere pe zi acoperta 70% din necesarul de fier. Fierul este un mineral fundamental in dezvoltarea copiilor, deficitul manifestandu-se prin anemie si, in timp, prin deficit de inteligenta. Un studiu a aratat ca 59 % din copiii cu varsta intre 1 la 3 ani, hraniti cu lapte de vaca au deficit de fier. Exista voci care sustin la laptele de crestere este recomandat pana la 3 ani, pentru a asigura o nutritie corecta copilului, imposibil de realizat doar prin alimentele din dieta tipica copilului mic si lapte de vaca.

Costurile pentru laptele de crestere ajung pana la 20-50 de euro pe luna.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!