Sari la conținut

Ce sentimente are bebelusul?

Este trist? Este vesel? Este nervos? Cei mai multi dintre tinerii parinti isi pun intrebari legate de starea de spirit a bebelusului lor.  Ei incearca mereu sa isi dea seama daca este multumit sau nu, insa nu tot timpul este atat de simplu!

Cand bebelusul este mic, parintii desfasoara o intreaga activitate de detectiv incercand sa inteleaga semnele puiului lor. Uneori le iese, alteori nu. Important insa in tot acest joc este ca ei sa incerce incontinuu pentru ca, la fel, copilul va continua incontinuu sa emita semnale sonore si vizuale. In cele din urma se vor intelege.

Pentru a-ti da o imagine a ceea ce se intampla in creierul copilului, citeste care sunt situatiile frecvente pe care parintii le interpreteaza gresit.

Bebelusul de trei saptamani iti zambeste

Tu crezi: bebelusul ma iubeste!

Ce se intampla de fapt: desi zambetele cu gingiile la vedere iti vor topi inima, ele nu inseamna mare lucru in faza actuala. De fapt, inainte de 6 saptamani, aceste zambete dulci sunt cel mai probabil rezultatul unei senzatii placute (ca un masaj usor).

Zambetele sociale incep sa apara cel mai devreme intre 6 si 12 saptamani – un comportament responsiv in care ii zambesti  bebelusului si el se uita le tine.

Chiar si atunci un bebelus nu face discriminari, el zambeste oricui.  De-abia in jur de 4 luni se dezvolta ceea ce expertii denumesc „zambete sociale selective” ceea ce inseamna ca bebelusul isi pastreaza cele mai frumoase zambete pentru parinti si pentru cei cu care a format o relatie apropiata.

Citeste si cum este prima zi cu bebelusul acasa. 

Bebelusul de 2 luni nu se opreste din plans

Tu crezi: nu este obosit, nu este ud, nu ii este foame. Ceva rau i se intampla.

Ce se intampla: Cel mai probabil, cel mic se simte nemultumit. La urma urmei, pentru un copil mic, o neplacere minora cum ar fi o eticheta de la hainute sau o lumina prea puternica poate duce la plansete puternice.

O alta cauza posibila a crizei de plans poate fi suprastimularea. Daca te joci cu bebelusul si el incepe sa se uite in alta parte, isi intoarce capul intr-o parte sau evita contactul vizual, sunt sanse sa fie obosit. Inceteaza joaca si ia-l in brate sa se linisteasca si sa se odihneasca.  

In plus, bebelusii nu se pot opri din plans asa simplu. Pur si simplu nu isi pot pune frana emotiilor si continua sa planga pana cand sunt epuizati.

La 3-4 luni asteapta-te la primul raset

La aproximativ 3 sau 4 luni, bebelusul tau va face ceva uimitor: va rade. Fie ca este vorba de un chicotit sau hohot de ras, o sa tii minte acest moment extrem de fericit.

Afla ca primul raset al copilului indica inceputul dezvoltarii simtului umorului. Este o piatra de hotar emotionala uriasa si arata ca bebelusul este fericit si se simte in siguranta.

La inceput, este cel mai probabil sa rada la atingeri, asa ca incerca sa il gadili usor.

Pe masura ce copilul creste el isi va da seama cand incerci sa fii amuzanta. Va rade cand vei face fete haioase, sau vei juca Cucu bau.  Nu te simti caraghioasa facand aceste lucruri, nu vei face altceva decat sa pui bazele unei relatii sanatoase.

Bebelusul de 6 luni gangureste puternic

Tu crezi: Incearca sa-mi spuna ceva.

Ce se intampla de fapt: ganguritul este doar gangurit si bebelusul se joaca cu corzile vocale cum se joaca cu degetele de la maini si de la picioare.

Exista doua zone ale creierului care controleaza limbajul, una primitiva si una matura. La 6 luni competentele primitive sunt in plina desfasurare si copilul incepe sa scoata o serie de sunete si incearca o varietate de intonatii care sa imite conversatia adultilor.

Cand e mai aproape de un an, abilitatile sale lingvistice mature intra in scena si va putea asocia cuvintele cu obiecte. Si chiar daca palavrageala ei timpurie nu inseamna "Da-mi mai mult lapte" este o parte importanta a dezvoltarii limbajului.

Bebelusul de 9 luni arunca farfuria pe podea.

Tu crezi: nu ii place ce i-am dat sa manance

Ce se intampla de fapt: Daca micutul tau nu lasa buza in jos, scoate limba si scuipa mancarea (ambele sunt modalitati de afisare a dezgustului), masa este probabil buna. Copilul este doar curios si vrea sa exploreze. Pur si simplu arunca lucrurile ca sa vada ce se poate intampla cu ele.

Unii parinti interpreteaza gresit aceasta actiune, crezand ca bebelusul le testeaza limitele. Dar bebelusii arunca tot pentru ca e distractiv, nu pentru ca sunt manipulativi.

 

Sursa foto: hepta.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!