Sari la conținut

Cerealele in alimentatia copilului mic

Cerealele si momentul in care acestea trebuie (si este bine) sa fie introduse in planul de diversificare al alimentatiei copilului micsunt un subiect de discutie. Uneori chiar de disputa, pentru ca sunt foarte multi cei care sustin ca cerealele in dieta copilului mic nu ar fi cea mai buna si cea mai inspirata alegere.

Lamurim problema (sau macar incercam) si vorbim despre cereale in alimentatia copilului mic, cand trebuie acestea introduse si care sunt cele mai bune alegeri.

Multe mame au tendinta de a pune cereale in biberon, in amestec cu formule de lapte, ca solutie pentru o hrana consistenta. Inainte de orice trebuie spus ca a pune cereale in biberonul cu lapte este una din erorile de nutritie ale copilului mic. Chiar si in cazul copiilor prematuri, chiar si in cazul celor care incep diversificarea la 4 luni (cum este cazul celor hraniti artificial), dar si in cazul celor care incep diversificarea la sase luni, cerealele trebuie oferite copilului numai din castron, cu lingurita.

Cerealele nu se introduc in dieta copilului mai devreme de 4 luni, pentru ca sistemul digestiv al sugarului nu este pregatit pentru aceste alimente, chiar daca cerealele sunt pentru "bebelusi". Cerealele pot produce balonari, colici, conspitatie.

Primele cereale trebuie sa fie fara adaosuri de arome, si sa nu contina gluten. Bogate in fier si imbunatatite cu vitamine (mai ales din grupul B) si calciu, acestea nu contin zahar si nici gluten. De la 7 luni, sunt permise cerealele cu o textura mai densa, iar dupa 9 luni, cerealele cu vanilie, cacao.

Exista patru genuri diferite de cereale. Cereale fara gluten: din orez si porumb (sigure si inainte de 6 luni), cereale cu gluten: grau, secara, ovaz (dupa 6 luni), cereale fara celuloza si/sau fara amidon, bogate in proteine

Cel mai bune pentru prima etapa de diversificare sunt cele cu adaus de fier. Ideale sunt cerealele de orez, instant pe care le poti combina cu suc de mere sau suc de portocale sau pur si simplu cu lapte matern sau formula de lapte praf.

Cerealele trebuie sa reprezinte cel mult doua portii de mancare in planul de diversificare, dar ideala ramane o singura masa cu cereale (lapte sau suc de fructe). Nu trebuie depasita doza recomandata pentru varsta copilului, dar fiind faptul ca acesta sunt calorice si bebelusul poate lua in greutate peste limita normala.

Citeste si:

5 cereale ideale pentru copil
Hrana eco pentru copii. Isi merita pretul?
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!