Sari la conținut

Cinci paşi simpli pentru a-i crea o rutină de somn bebeluşului

„Copil mic, probleme mici, copil mare, probleme mari” – spune o vorbă de prin poporul nostru. Şi se pare că aşa şi este – mămicile care au crescut deja un copil spun că dificultăţile pe care le ridică un nou născut sunt mult mai mici decât acelea ridicate de un copil mai mare.

Cu toate acestea, mamele de nou născuţi se simt adesea epuizate, iar una dintre principalele probleme este somnul. Sau, mai bine zis, lipsa lui. Ce putem face pentru a-l ajuta pe bebe să doarmă mai bine? Să îi formăm o rutină! De ce este importantă rutina? Faptul că lucrurile se întâmplă regulat în aceeași ordine, îi dau bebelușului tău o senzație de siguranță care îl va ajută să se relaxeze pentru a putea dormi mai ușor și mai bine.

► Citeşte şi Rutina de dimineaţă şi de seară (printabil)

Iată cât trebuie să doarmă un bebeluş şi ce putem face pentru a-i crea o rutină:

Datorită ritmului de creştere foarte rapid, bebeluşii au o nevoie mai mare de somn între 14 -16 ore de somn pe zi, ei dorm intervale de somn scurte, ritmul somn-veghe fiind modulat de senzaţia de foame-saţietate.

Timpul petrecut în somn se reduce apoi treptat, ajungând la 12-13 ore în jurul vârstei de 1 an, 9 ore la adolescent şi apoi 8 ore la vârsta de adult.

  1. Vorbește-i mai mult ziua și mai puțin seara, mai ales în timpul ultimei mese, cu o voce cât mai dulce și domoală.
  2. Folosește întotdeauna o lumină mult mai slabă atunci când se apropie seara - o lămpiță colorată ar fi numai bună.
  3. Fă-i băiţă. Băița este o experiență plăcută și relaxantă pentru bebeluș, astfel că mulţi dintre ei adorm imediat după îmbăiere.
  4. Nu uita de masaj. Un masaj relaxant este o modalitate minunată de a-l face pe bebeluș să se simtă în siguranță, iubit și ... mai ales pregătit de somnic.
  5. Nu uita să tragi draperiile dacă începi pregătirile pentru o noapte întreagă de somn bun şi, în final, închide chiar şi luminile de veghe. Nu este bine să doarmă copilul cu lumină, nici măcar una difuză, pentru că hormonii de creștere se secretă cel mai mult în timpul somnului de noapte, pe întuneric. Mai mult, nou născutul nu face diferența între noapte și zi, noi trebuie să-i arătăm care este.
Vârsta bebe Episoade de somn în timpul zilei Explicatii
0-3 luni Tot timpul :)  Nou-nascutii dorm de parca ar fi la facultate: stau trezi noaptea, dorm ziua. Somnul nou-nascutilor nu este guvernat de ritmul circadian, acel „ceas” interior cu ajutorul caruia ne adaptam la ciclul noapte-zi. La nou-nascuti, ritmul circadian nu este înca dezvoltat, de aceea nu fac diferenta între noapte sii zi si  dorm în reprize pe durata celor 24 de ore, fara sa urmeze niciun tipar.
4-8 luni 2- 3 Primul pui de somn din timpul zilei este la aproximativ 1,5 ore de când s-a trezit. Al doilea la aproximativ 2-3 ore, iar al treilea între 15.30 si 17.30, dupa ce a stat treaz aproximativ 2 ore. 
9-14 luni 1-2 Primui pui de somn se întâmpla la 2-2.5 ore de la trezire. Al doilea dupa 2,5-3 ore de la ultima trezire. Ambele reprize de somn însumeaza 2-4 ore.
15-18 luni 1-2 La 18 luni, copiii nu prea dorm mai mult de o repriza pe zi, timp de 1-3 ore, chiar imediat dupa prânz. Ar trebui sa nu doarma mai mult de atât, deoarece vor adormi mai târziu în timpul noptii.
1,5 ani – 3 ani 1 Maxim o repriza de somn, care dureaza între 1,5 si 3 ore.

 ►Citeşte şi De ce am spus nu luminii de veghe în camera copilului
 

Sursa foto: Free pik

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!