Sari la conținut

Copilul tau se dezvolta normal?

A urmari dezvoltarea copilului inseamna mai mult decat a urmari cresterea in greutate si inaltime. Exista o serie de alti indicatori care necesita monitorizare.

Medicul pediatru Michelle Bailey, director medical la Centrul de Sanatate Duke din Southpoint, afirma ca se poate observa dezvoltarea motorie si a limbajului inca din primele luni de viata. "Copiii incep sa scoata sunete inca din prima luna de viata", afirma Bailey. "La 3 luni incep sa isi tina capul sus atunci cand stau pe burta. La 4 luni raspund la intrebarile mamei prin tipete si rasete."

Bailey afirma ca este o idee foarte buna sa urmarim aceste semne ale dezvoltarii copilului, impreuna cu cele mai evidente, adica mersul si vorbirea. Este recomandata atentie atunci cand se fac comparatii intre fratii gemeni sau intre frati in general, pentru ca fiecare copil este unic.

"Exista o limita larga a perioadei la care se dobandeste o anumita aptitudine. De exemplu, am vazut copii mergand mai devreme de 9 luni sau mai tarziu de 14 luni, fara ca asta sa fie vreo problema sau semnul unei dezvoltari anormale", afirma Michelle Bailey.

Recunoasterea intarzierilor in dezvoltare

Cum poti face diferenta intre un copil care se dezvolta in ritmul propriu si unul care prezinta intr-adevar tulburari de dezvoltare? In teorie o intarziere in dezvoltare este atunci cand copilul nu dobandeste acea abilitate in partea superioara a limitei de varsta normala, cu toate ca principiul ca fiecare copil se dezvolta in ritmul lui ramane valabil, in acelasi timp fiecare copil trebuie sa aiba anumite aptitudini la o anumita varsta", afirma acesta.

Etapele de dezvoltare a copiilor

2 luni →  Rade cand aude sunetul vocii tale
3 luni → Ridica capul si pieptul atunci cand este culcat pe burta si apuca obiectele. Rade daca vede pe cineva
4 luni →  Se balbaie, rade si incearca sa imite sunete
6 luni →  Se intoarce de pe spate pe burta si invers (vezi etape dezvoltarii)

7 luni → Raspunde la numele propriu. Gaseste obiecte ascunse partial
9 luni → Sta in sezut fara sprijin. Merge de-a busilea
12 luni →  Merge cu sau fara sprijin. Spune cel putin un cuvant. Ii place sa imite oamenii din jur

18 luni → Merge singur. Bea singur din pahar. Spune cel putin 15 cuvinte
2 ani →  Alearga. Vorbeste in propozitii din doua cuvinte. Urmeaza instructiuni simple. Incepe sa se joace „de-a ceva"
3 ani →  Se catara singur. Vorbeste in propozitii construite din mai multe cuvinte. Alege obiectele in functie de forma si culoare

4 ani →  Isi face prieteni din afara membrilor familiei. Deseneaza cercuri si patrate. Merge pe tricicleta
5 ani → Spune nume si adrese. Sare, topaie si face salturi. Se imbraca singur. Numara pana la 10 sau mai mult

Ce inseamna ramanere in urma

Daca copilul nu respecta limitele de varsta enumerate, nu intra in panica. "Cel mai frecvent, exista numai probleme minore", afirma Bailey, care sustine ca acestea sunt dovada ca fiecare copil are propiul lui ritm de dezvoltare influentat de mediul in care traieste si ca, cel mai frecvent, nici macar nu exista intarziere in dezvoltare, ci doar inabilitati ale parintilo. De exemplu, un copil nu sta singur in sezut deoarece este tinut intotdeauna in brate, in loc sa se joace pe podea."

O alta explicatie posibila este nasterea prematura. "Copiii care sunt nascuti prematur nu prezinta acelasi grad de dezvoltare sau forta musculara", afirma Bailey, acest lucru putand provoca o intarziere in dezvoltarea aptitudinilor motorii, care de obicei se rezolva in timp.

Daca copilul prezinta intarzieri ale dezvoltarii limbajului si intelegerii, cea mai frecventa cauza o constituie pierderea sau diminuarea auzului datorita infectiilor frecvente ale urechii (otitele). O cauza mai putin frecventa este autismul, mai ales daca copilul prezinta dificultati de interactiune sociala.

Copiii din familiile unde se vorbesc mai multe limbi au tendinta de asemenea de a prezenta intarzieri ale limbajului, dar de obicei recupereaza in jurul varstei de 2 ani.

Urmareste materialul video care arata diferentele intre dezvoltarea normala si cea anormala, intarziata. (Continuarea acestui material este aici)

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!