Sari la conținut

Cum îl putem face pe bebe să nu mai bage toate obiectele în guriţă

Bebeluşii obişnuiesc să bage mai tot timpul orice fel de obiecte în gură, fapt care ne îngrijorează şi ne stresează peste măsură: dacă le înghite, dacă ia microbi, dacă se îmbolnăveşte?

Avem, însă, o veste proastă şi una bună: cea proastă este că nu putem face nimic pentru a schimba acest obicei, cea bună este că acest comportament este absolut normal.

De ce bagă bebele toate obiectele în guriţă?

Pentru că el învaţă să exploreze, iar atunci când nu se poate folosi de picioruşe pentru a se plimba dintr-o parte în alta, face cunoştinţă cu lucrurile din jur folosindu-se de ceea ce îi rămâne: simţul vizual, tactil, olfactiv şi gustativ. Buzele şi limba şi le poate controla foarte bine, ceea ce înseamnă că va încerca să se folosească de ele la maximum.

Mai mult, cercetătorii de la Institutul de Ştiinţe Cognitive din Bron, Franţa, spun că acest comportament este practic înscris în creierul copilui încă dinainte de naştere. Au fost observaţi la ecografie fetuşi care îşi sugeau degetul în pântecul mamei. Se pare că acest comportament este stocat în creier dinaintea naşterii, fiind întâlnit chiar şi la primate, prin urmare nu este ceva învăţat.

Până la ce vârsta va continua bebeluşul să bage obiecte în guriţă?

Până la doi ani sau chiar mai mult. Cel mai indicat ar fi să nu mai încercăm să îi oprim din a face asta, ci să urmărim îndeaproape ceea ce bagă în guriţă şi să ţinem departe obiectele periculoase.

Cum să ne asigurăm că nu se pune în pericol?

Trebuie să fie tot timpul supravegheat şi, mai mult, să avem grijă  îi curăţăm jucăriile şi să îl ţinem departe de detergenţi, obiecte ascuţite, coşul de gunoi şi obiecte foarte mici, care pot fi înghiţite cu uşurinţă.

Mai mult, când observăm că a luat în mânuţe un obiecte interzis, trebuie să îi spunem clar şi tare că nu are voie, şi să i-l luăm din mână fără să îl bruscăm. Nu va înţelege din prima această regulă, dar trebuie să ne înarmăm cu răbdare.

De asemenea, atunci când bebeluşului îi ies dinţii, are tendinţa să mestece tot felul de obiecte. În acest caz, este recomandat să îi oferim obiecte speciale pentru această perioadă, menite să îi calmeze durerile şi mâncărimile.

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!