Sari la conținut

Cum strica parintii somnul copiilor

Celebra pedagoga Maria Montessori a descoperit in copii un simt innascut catre disciplina. Din pacate, unii parinti il ignora cu totul si nu fac uz de el pentru a construi o rutina celor mici.

 Copiii au nevoie de stabilitate, de rutina, de lucruri repetitive, familiare pentru a avea acea stare de confort care ii linisteste, ii binedispune, ii face cooperanti si liberi sa-si manifeste emotiile pozitive. Acelasi principiu se aplica si atunci cand e vorba mers la culcare. Din pacate, multi parinti nu isi dau silinta de a crea un program de dormit pentru cel mic, iar asta isi arata rezultatele negative in timp: copilul are un ritm haotic de somn, este adesea irascibil, necooperant, mofturos cum se spune. Iar copiii care sunt lipsiti de orele necesare de somn au tendinta sa manance mai mult decat le cere organismul, spune un studiu facut de University College London. Iar asta ii predispune la obezitate.

Celebra pedagoga italiana Maria Montessori – fondatoarea metodei de educatie care ii poarta numele - a descoperit in copii un simt innascut catre disciplina, iar acesta poate fi folosit cu succes si pentru construirea unei rutine de somn sanatoase, adaptate varstei copilului. In schimb, parintii nu inceteaza sa faca niste greseli foarte comune care strica acest program sau care-l impiedica sa se formeze.

 Culca bebelusul prea tarziu. Fie ca este vorba de o ora tarzie seara, fie ca se intampla la ceva timp dupa ce semnele de somn au aparut, ambele situatii sunt gresite. In aceste cazuri, organismul celui mic este invadat de adrenalina, care nu-i va da deloc pace sa adoarma si sa doarma linistit. Atunci cand incepi sa construiesti o rutina de somn, fii atent la semnele pe care ti le da copilul: frecatul la ochi, privirea fixa si pierduta, atingerea repetata a urechii sunt semne de somn; nu le lasa sa se transforme in semne de oboseala (care includ deja maraiala si plansul), ci pune copilul in patut.

 Il stimuleaza prea tare. Adica ori se asteapta sa adoarma afara, ori in camera sa invadata de lumina si zgomote, ori in toiul unei partide intense de joaca. La fel cum tu ai nevoie de liniste si detasare pentru a intra in starea de somn, asa are nevoie si cel mic. Astfel incat, inclusiv pentru somnurile de zi, blocheaza lumina puternica de afara cu ajutorul jaluzelelor, incearca sa tii zgomotele la minimum si renunta la lampa de veghe, ca nu-i foloseste. Bebelusul oricum este prea mic sa dezvolte frica de intuneric. Cat despre adormitul afara, cu toata lumina, zgomotele – unele foarte puternice si agresive, adierile de vant sau chiar mirosurile de tot felul – cu greu se poate numi acesta somn odihnitor.

►Citește și Regresia somnului la bebeluși. Explicații pe înțelesul mămicilor

 Nu se tin de program. Astazi isi adorm copilul ca la carte – la ora fixa, la el in patut, in conditiile descrise mai sus, iar maine poate mama are treaba in oras si-l cara pe cel mic dupa ea in locuri aglomerate, galagioase, stresante. Un bebelus are nevoie de 1-3 saptamani ca sa deprinda un lucru, da-i macar sansa acestui interval de timp ca sa se obisnuiasca cu o rutina sanatoasa de somn, nu-i mai crea confuzie!

 Nu sunt consecventi. Uneori stau langa el si-l mangaie pana adoarme, eventual ii mai si canta ceva, alteori se asteapta ca, odata pus in patut, cel mic sa treaca in lumea viselor. Ideal este sa creezi o rutina de somn si sa te tii de ea. Fie ca implica o poveste, un pic de alint, o jucarie de tranzitie (jucaria care devine preferata la somn), un sunet alb, folosirea sacului de dormit – daca l-ai invatat cu ceva, atunci respecta-i preferintele ca sa adoarma mai usor si mai linistit.

Si nu uita: bebelusilor le place predictibilitatea. Odata ce au deprins cat de cat orele rutinei de dormit, respecta-le chiar daca cel mic nu da semne evidente de somn. Adica nu trebuie sa se frece neaparat la ochi ca sa-l duci in patut. El la asta se asteapta. Poate o sa fii surprinsa, dar functioneaza!

Sursa: www.babycentre.co.uk

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Soso

    Asa faine is articolele astea care abstractizeaza toti copiii la un singur model de functionare.

    Si problema e ca lumea si crede asta si isi face griji ca are copilul lor vreo problema pentru ca nu adera standardelor idioate create de altii.


Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!