Sari la conținut

De ce apare constipația la copii și cum o putem trata

Bebe se uită la mine cu ochii mari și îmi soarbe vorbele de leagăn și iubire. E momentul nostru, când ne conectăm cu sete privirile, cu ea adăpostită la mine în brațe și sorbind cu poftă din lapte. Minute întregi se scurg în felul acesta și eu mă rog să stea pământul pe loc, ca să pot auzi mai bine inimile noastre care bat în același timp. Bebe adoarme apoi încet și eu mă relaxez un pic, sprijinită de perna comodă a fotoliului. Doar că în clipa imediat următoare o simt cum se strânge la mine în brațe, îi văd fețișoara senină cum se încruntă și cum capătă, în lacrimi izbucnite rapid, trepte de culoare, de la palid la roz intens și foarte curând un roșu aprins. Plânsul ei îmi sfâșâie inima și panica începe să mă cuprindă. O doare burtica și încearcă, cu puterile ei mici, să scape de durere în cel mai simplu fel cu putință pentru un om mic.

Am trăit aceste momente de 2 ori, cu 2 bebeluși. În diferite etape de vârstă, fiecare a fost și alăptat și hrănit cu lapte formulă. Astăzi, când citesc pe grupuri de mame despre constipația copiilor, le simt, dincolo de cuvinte, neputința și neștiința. Sau, uneori, sentimentul de vinovăție, că au mâncat ele ceva nepermis în alăptare și care a trecut în lapte, iar bebe a ajuns să se constipe din cauza lor. Toate am încercat toate metodele, doar să știm că bebe are o burtică fericită ziua și noaptea, că doarme bine și că nu mai suferă: supozitoare, laxative, stimulare cu termometrul, suplimentare cu apă sau ceai, un pic de suc. Sigur că niciuna dintre aceste metode nu este bună pe termen lung, unele putând provoca leziuni (vezi stimularea cu termometrul) sau dependență și iritarea peretului rectal (supozitorul cu glicerină) sau chiar diaree (laxativele). Dar pentru că bebe suferă, mama dorește să îl scape cât mai repede de suferință și acționează pe moment.

Când putem spune că un copil este constipat

Pentru o proaspătă mamă aflată la prima experiență e important să fie documentată. Am avut de la început încredere în medicul pediatru. De altfel, medicul care a urmărit creșterea și dezvoltarea primului bebeluș este și medicul celui de-al doilea, în prezent. Am construit o relație foarte bună cu acesta și nu i-am pus niciodată la îndoială recomandările. Așa mi-am dat seama că noi, mamele, ne grăbim să spunem despre copilași că sunt constipați dacă într-o zi nu au evacuat intestinul. Copiii alăptați pot avea scaune frecvente (până la 12 pe zi) sau rare (3 sau 4 pe săptămână). Laptele matern este mai bine și mai ușor digerat, se știe. Copiii hrăniți cu lapte formulă e posibil să aibă mai puține scaune pe zi sau să nu aibă în fiecare zi.

(...)

Citeşte mai mult pe florinabadea.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!