Sari la conținut

De ce au bebeluşii mai multe oase decât adulţii?

Dacă ai ţinut în braţe cu nou născut, cu siguranţă te-ai întrebat cum se poate ca o minunăţie atât de mică să crească atât de mult, încât să te şi întreacă atât de repede precum ai clipi. Pentru că e adevărat, acum puiuţii noştri sunt cât palma, iar mâine-poimâine nu mai ştiu dacă încălţările din hol sunt ale lui sau… ale noastre.  Dar este ceva şi mai uimitor de atât: bebeluşii, pe cât sunt de mici, pe atât de plini de surprize sunt. Te-ai putea gândi vreodată că un nou născut are mai multe oase decât tine, adult în toată firea?

► Citeşte şi 20 de lucruri surprinzătoare în primul an de viață al bebelușului

Câte oase au bebeluşii, în comparaţie cu adulţii, şi unde dispar ele, când micuţii cresc?

Un bebeluş are cu 90-95 de oase mai mult decât un adult! Da, da, ai citit bine! Altfel spus, dacă un bebe are 300 de oase, un adult se poate mândri doar cu 206. Deci, nu poate fi vorba despre nicio eroare de calcul matematic, din moment ce diferenţa este atât de mare!

Dar cum se explică acest fenomen?

Păi… trebuie să dăm vina pe cartilajele osoase. Cartilajul reprezintă un ţesut moale, flexibil, aflat la capetele oaselor. Pe măsură ce copiii cresc, unele dintre oasele lor fuzionează. Alte oase ale bebeluşilor sunt făcute în intregime dintr-cartilaj, ce sunt înlocuite treptat de oase puternice pe măsură ce aceştia cresc. Cartilajul nu este la fel de tare precum un os, dar nici la fel de flexibil precum un muşchi.

De ce au bebeluşii mai multe cartilaje?

Pentru ca naşterea lor să se realizeze mai facil. Dacă ar fi la fel de rigizi precum un adult, scoterea lor din pântecul mamei s-ar realiza mult mai greoi, iar riscul ca ei să îşi fractureze vreun os ar fi mult mai mare.  Această trăsătură este esențială pentru a se putea naște natural, printr-un loc destul de îngust, raportat la mărimea lor.

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!