Sari la conținut

De ce se freacă bebeluşul la ochi şi cum îl putem opri

Imaginea bebeluşului frecându-se la ochişori este una dintre cele mai frumoase la care poate asista un proaspăt părinte. Este fascinant să vezi că omuleţul de-abia apărut în lumea aceasta poate face deja un lucru singur singurel, oricât de mic şi de neînsemnat ar fi el! Cu toate acestea, dacă bebeluşul tău se freacă adesea la ochi, nu este indicat  să te rezumi la a privi şi a te te minuna! Trebuie să afli care este cauza care stă la baza acestui comportament şi, în cazul în care este necesar, să încerci pe cât posibil să îl faci pe cel mic să renunţe la el.

De ce se freacă bebeluşul la ochi?

1.    De ce se freacă bebeluşul la ochi? Este obosit

Cel mai frecvent motiv pentru care bebeluşul se freacă la ochi este oboseala. Atunci când micuţului îi este somn, îşi simte ochii obosiţi. Şi, aşa cum masajul relaxează un muşchi obosit, frecatul ochilor îl ajută să ușureze tensiunea creată în jurul mușchilor ochilor precum și greutatea pe care o simte pe pleoape.
Atunci când se manifestă astfel, trebuie să îl adormi cât mai curând posibil.

► Citeşte şi Când bebele nu doarme din cauza oboselii. Care sunt semnele care îţi arată că este suprastimulat

2.    De ce se freacă bebeluşul la ochi? Ochii îi sunt uscaţi

Dacă bebe a dormit de ajuns şi totuşi se freacă la ochi poate fi un semn că are ochii uscaţi.  Ochii bebelușului sunt protejați de o peliculă care, atunci când ochii stau prea mult deschiși, se evaporă, rezultând în uscarea ochiului și cauzând disconfort pe care bebelușul încearcă să îl elimine prin frecare. Frecarea ochilor stimulează lacrimile, restabilind umezeala acestora.

3.    De ce se freacă bebeluşul la ochi? Este curios

În afară de somnolență sau oboseală, există și alte cauze care îl pot face pe bebe să se frece la ochi. Imediat ce își dezvoltă abilităţile motrice, începe să își atingă diferite părți ale corpului, incluzând ochii, pentru a înțelege cum răspunde corpul lui la atingere.

4.    De ce se freacă bebeluşul la ochi? Este uimit 

Atunci când bebelușul nu este obosit, dar se freacă la ochi, ar putea fi din cauza stimulării vizuale pe care frecatul o produce. Îi plac modelele vizuale pe care frecatul ochilor închiși i le produce. Ca să înțelegi, închide și tu ochii și freacă-ți pleoapele. Poți preveni acest lucru distrăgându-i atenția cu ceva mai interesant.

5.    De ce se freacă bebeluşul la ochi? I-a intrat ceva în ochi 

Bebelușul se poate freca la ochi și atunci când ceva îl irită. Ar putea avea urdori sau particule de praf care să îl irite atât de tare, încât să îl provoace să îşi frece ochii până se înroșesc. Mai mult, particulele de praf îi pot zgaria ochiul.

Dacă bebe se freacă la ochi în timp ce plânge  este un semn sigur că are ceva în ochi. În acest caz, curată-i ochii cu o compresă sterilă îmbibată cu ser fiziologic. Folosește o bucată de bumbac curat pentru a-i șterge urdorile. Dacă aceste lucruri nu rezolva problema, atunci trebuie să mergeți la un control medical.

Mai mult, ca să previi astfel de situații, asigura-te că cel mic nu stă într-un mediu cu mult praf în aer.

De ce se freacă bebeluşul la ochi? Cum îl putem opri

Deşi unii specialişti recomandă să îi punem micuţului mânuşi, alţii (cărora noi le împărtăşim părerea) susţin că acestea nu sunt deloc benefice. Mânuţele sunt instrumentele prin care cel mic descoperă lumea, atingând ceea ce îl înconjoară, dar şi pe sine însuşi. Acoperindu-i mâinile, nu numai că-i crești nivelul de stres – care oricum există, din cauza schimbării de mediu, nu numai că îi refuzi posibilitatea de a se liniști de unul singur, dar îi și oprești evoluția intelectuală și emoțională, pentru că mâinile sunt, de acum, intermediarul pentru multe tipuri de senzații. La naștere, copilului poate percepe, prin atingere, diferențele între texturi, forme și densități ale obiectelor. Deci, acoperitul mâinilor cu mânuşile nu reprezintă o soluţie!

Pentru a îl opri pe cel mic din frecat la ochi trebuie să vedem care este cauza şi să acţionăm în funcţie de acest aspect. Ideal este, însă, să ne asigurăm că cel mic are în permanenţă unghiile tăiate, pentru a nu se zgâria.

► Citeşte şi De ce sa NU pui manusi nou-nascutului

Sursa foto: Shutterstock
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!