Sari la conținut

Alaptarea si fumatul, ce trebuie stiut

A continua sa fumezi in timpul sarcinii si in perioada de alaptare este o foarte mare greseala.

Multe studii au dovedit ca fumatul in cursul alaptarii diminueaza secretia de prolactina (hormonul care declanseaza productia de lapte). Mamele fumatoare produc o cantiate mai mica de lapte. In plus nicotina perturba deasemenea reflexul evacuarii, copilul suge mai greu, oboseste repede si in consecinta se hranesc mai putin si au un ritm de crestere in greutate mai redus. Nicotina si toti compusi toxici din tutun trec in sangele mamei, iar de aici, marea lor majoritate in laptele matern.

Daca ai fumat in cursul sarcinii, bebelusul cunoaste gustul si aroma tutunului din timpul vietii intrauterine, si o sa tolereze lapte matern combinat cu nicotina, dar daca ai reluat obiceiul de a fuma dupa nastere, copilul poate sa refuze sanul mamei din cazua mirosului si gustului de tutun care trece in laptele matern.

Nicotina din lapte este asimilata de copil. Cercetatorii au regasit in urina bebelusilor alaptati de catre mame fumatoare (mai mult de cinci tigari pe zi), un procent de cotinina (sub-produs al nicotinei) de zece ori mai ridicat decat cel al bebelusilor cu mamici fumatoare, dar hraniti cu lapte artificial. Analiza dovedeste ca bebe este afectat direct de faptul ca mama fumeaza, chiar daca numarul tigarilor este mic.

Cele mai mari riscuri pentru copilul expus la nicotina, fie prin laptele matern, fie prin inhalare din mediul sunt:

► colici mai frecvente
► cresterea ritmului cardiac
► pielea are o tenta cenusie
► reprize de voma dupa masa
► scaune diareice
► incidenta crescuta la alergii respiratorii
► cresterea risului mortii subite a dugarului
► risc major de obezitate dupa adolescenta
► iritabilitate crescuta

Daca alegi sa fumezi atunci cand alaptezi nu depasi sub nici o forma cinci tigari zilnic. Nu fuma mai mult de jumatate din fiecare tigara. Fumeaza imediat dupa masa copilului si nu mai alapta vre,e de 2-3 ore. Bea un pahar mare de apa dupa ce fumezi, si un altul o ora mai tarziu. Aceste sfaturi minimalizeaza efectle, dar nu le elimina.

Citeste mai multe despre ce trebuie facut pentru a proteja bebelusul in cazul in care fumezi.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!