Sari la conținut

Dezvoltarea copilului de la 0 la 36 de luni

Dezvoltarea copilului de la 0 la 36 de luni inseamna uluitoarea calatorie de la nasterea puiului de om la aniversarea a trei ani de viata. Acumularile de cunostiinte, ritmul dezvoltarii si progresul general al unui pui de om de la 0 la 3 ani este unic si nu se mai regaseste in nici o alta perioada din viata lui.

In acest articol va vom prezenta principalele etape ale dezvoltarii copilului de la 0 la 36 de luni si cum arata viata ta alaturi de el.

Etapa I - de la 0 la 6 luni

Etapa II - de la 7 luni la 1 an

Etapa III - de la 1 an la 1 an si jumatate

Etapa IV - de la 1 an si jumatate la 2 ani

Etapa V - de la 2 ani la 2 ani si jumatate

Etapa VI - de la doi ani si jumatate la 3 ani

 

Etapa I: Dezvoltarea copilului de la 0 la 6 de luni, este prima etapa si desi pare foarte scurta ca timp pentru parinti este plina de emotii si momente irepetabile.

Marile momente: confirmarea ca aude si vede, primul zambet, interactiunea reala cu parintii

La finele primelor sase luni de viata copilul are constiinta eu-lui isi cunoaste parintii si, desi nu vorbeste, se poate exprima si se face inteles. La sase luni ii va placea sa sa joace si incepe sa isi dea seama de legaturile dintre diferite obiecte, de exemplu, va putea sa sorteze jucariile sau cuburile dupa marime, iar daca il surprinzi admirandu-si imaginea in oglinda si la un moment dat apari in spatele lui se va intoarce sa te priveasca, nu va mai crede ca esti in oglinda.

Afla mai multe despre evolutia de la 0 la sase luni.

 

Etapa II: Dezvoltarea copilului de la 7 luni la un an este o noua etapa uriasa in evolutia copilului.

Marile momente: primii pasi, primele cuvinte (silabe), dezvoltarea dexteritatii.

La 6-7 luni sta bine in fundulet, iar la 12 luni copilul resueste sa mearga. Sunt granitele perioadei. Unii o fac bine, altii au inca nevoie de ajutor. Sunt curiosi, sunt incantati de lumea din jur, rad si sunt dornici de aventura. Pentru ei cataratul pe un dulap si datul jos din pat este o aventura, dupa cum o aventura este si explorarea tururor locurilor din casa. Curiozitatea este un semn al evolutiei si trebuie incurajata.

Afla mai multe despre evolutia de la sase luni la un an.

 

Etapa III: Dezvoltarea copilului de la un an la un an si jumatate.

Marile momente: rasul in hohote, limbajul, stabilitatea in picioare si cataratul

Bebelusul devine copil. La 18 luni puteti spune ca nu mai aveti un bebelus, ci un om in miniatura, curios, curajos, posesiv si gata sa explodeze. A invatat sa faca tot felul de lucruri si viata voastra s-a simplificat si diversificat cu mult. Poate acorda o atentie mai mare de cateva minute unei carticele, mazgaleste tot ceea ce prinde in cale, rade cu gura pana la urechi cand ii interziceti ceva si o va face in urmatoarele cateva secunde.

Afla mai multe despre evolutia de la un an la un an si jumatate.

 

Etapa IV: Dezvoltarea copilului de la un an si jumatate la doi ani.

Marile momente: sentimentele noi (furia, tristetea), descoperirea autonomiei.

Devine mai sociabil, chiar daca nu participa la jocuri complexe cu alti copii, ci, mai degraba, se joaca unii langa altii. Cunoaste mai multe cuvinte si va puteti distra repetand culori si cifre.

Afla mai multe despre dezvoltarea copilului de la un an si jumatate la doi ani.

 

Etapa V: Dezvoltarea copilului de la doi ani la doi ani si jumatate.

Marile momente: limbajul si desenatul.

Totul este acum o joaca. Profita de faptul ca este atat de disponibil ca sa il inveti sa faca anumite lucruri singur: sa isi scoata sosetele si papucii, sa se spele singur pe dinti, sa manance fara ajutor.

Afla mai multe despre dezvoltarea copilului de la doi ani, la doi ani si jumatate
 

Etapa VI: Dezvoltarea copilului de la doi ani si jumatate la trei ani.

Marile momente: intrebarile, descoperirea negatiei, ambitia de a face ceva

Dupa doi ani si jumatate o sa descopere intrebarea si rostul acestia, iar pentru o buna bucata de vreme o sa te asalteze cu „de ce”, repetat pana la absurd. Copilul nu-ti pune, la aceasta varsta „intrebari” si experimenteaza primele lui dialoguri. Raspunde-i!!! Memoria lui nu este suficient dezvoltata pentru toata aceasta avalansa de informatii, dar o parte din ele se vor stoca.

Afla mai multe despre dezvoltarea copilului de la doi ani si jumatate la trei ani.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!