Sari la conținut

Hainele bebeluşului – Ce haine sunt periculoase pentru bebeluş

Atunci când te pregăteşti să devii mamă pentru prima dată, de-abia aştepţi să dai iama în magazine şi să îi cumperi micuţului cele mai fancy hăinuţe şi accesorii, desprinse parcă din revistele de modă.

Însă, pe lângă aspectul estetic, este important să acordăm atenţie altor factori, mult mai importanţi pentru sănătatea copilului. Iată care sunt hainele periculoase pentru bebeluşi, luând în considerare următoarele criterii:

Materialul din care sunt confecţionate:

-    NU fibră sintetică – Este important să evităm pe cât posibil hăinuțele din fibre sintetice, deoarece pot fi foarte alergene pentru pielea sensibilă a bebelușului. Mai mult decât atât, dacă micuţul are predispoziție către dermatita atopică (lucru destul de comun), nu îi cumpăra niciodată astfel de hăinuţe. Optează pentru bumbac organic, cu cât mai puţină culoare sau imprimeuri.  Toate culorile din țesături nu sunt altceva decât vopsele chimice ce irită pielea fină a bebelușului

-    NU lână – Imaginează-ţi că porţi şosete din lână, direct pe pielea goală. Iar acum închipuie-ţi că porţi doar şosete de bumbac. Ei, te-ai mai relaxat? Închipuie-ţi că pentru pielea unui bebeluş lâna este mult mai inconfortabilă decât pentru tine, cu atât mai mult dacă are predispoziţie pentru dermatita atopică (lâna este duşmanul nr. 1 al dermatitei). Poţi alege, în schimb, lâna merinos care este naturală, organică și mult mai pufoasă la atingere, cu aceleași proprietăți termice ca lâna obișnuită.

► Citeşte şi Hainele bebelusului pentru primele saptamani

Mărimea hainelor

Indiferent de motiv, ar trebui să se întâmple tot mai rar că bebeluşul să poarte haine mai mici sau mai mari decât cele adecvate staturii sale. Spunem „statură” şi nu „vârstă” pentru că se poate întâmpla să difere calapoadele de la un producător la altul. Centimetrii înscrişi pe un articol vestimentar reflecta mai bine realitatea produsului decât recomandările de vârstă.

Dacă bebeşul poate haine mult prea mici, există riscul să îi provoace senzaţii dureroase (încheieturile nu se pot mişca libere sau celulele pielii pot fi strangulate, împiedicând circulaţia limfatică), să nu îi ţină de cald (hainele strâmte nu permit să se formeze acele „perne” de aer cald necesare pentru o protecţie mai bună împotriva temperaturilor scăzute) sau să îi împiedice digestia (presiunea pe care o pereche de ştrampi sau pantaloni prea mici în talie o exercita asupra abdomenului îngreunează trecerea bolului alimentar şi a fecalelor prin sistemul digestiv) .

► Citeşte şi Pericolele hainelor prea mici pentru bebeluşi

Haine potrivite, în locuri potrivite

Poate crezi că un fular pus peste gura şi nasul copilului îl vor proteja mai bine în zilele friguroase, însă de fapt îi va face mai mult rău decât bine. Fularul creează o zonă caldă, iar în combinaţie cu respiraţia copilului va forma un mediu umed şi cald, perfect pentru înmulţirea viruşilor şi bacteriilor. Bacteriile care provoacă infecţii se vor înmulţi rapid în acest mediu şi vor ajunge bine mersi fix în gâtul copilului. Mai mult, faptul că are fularul tras peste gura îl va determina să respire pe gură şi astfel toţi microbii vor fi livraţi exact acolo nu trebuie. Copilul nu va mai respiră pe nas unde există mecanisme de stopare a microbilor (cilii nazali) şi unde aerul este încălzit înainte de a ajunge în gât şi plămâni.

De asemenea, este de reţinut că, la temperaturi scăzute copilul trebuie să aibă extremităţile calde. Asigură-i încălţăminte confortabilă şi caldă şi ai grijă să poarte numărul corect. Atât un număr mai mare, cât şi unul mai mic vor duce la îngheţarea picioarelor copilului. Trebuie să fie bine îmbrăcat în partea de sus, însă asta nu înseamnă că trebuie să fie înfofolit. Un maieu, o bluză cu mânecă lungă şi un pulovăr subţire (sau un fleece) îi vor fi de ajuns pe sub o haină călduroasă de iarnă.

► Citeşte şi Garderoba de zăpadă! Fără fular la gură şi alte câteva reguli

Accesorii cât mai puţine

În general, este bine ca hainele bebeşului să aibă cât mai puţine accesorii, pentru că acestea se pot dovedi periculoase. În special în cazul bebelușilor, trebuie evitate acele hanorace cu șnur la glugă sau în jurul gâtului deoarece există riscul ca cel mic să se stranguleze. Mai mult decât atât, este important să fii atentă la capse, nasturi sau chei de feromoare. Verifică-le de fiecare dată să nu se desprindă și din greșeală cel mic să le bage în gură și să se înece cu ele. Cel mai bine ar fi să-i cumperi haine cât mai simple, fără astfel de accesorii.

Hainele noi– Hainele noi, nespălate, pot fi periculoase pentru un copil, întrucât poate dezvolta micoze şi infecţii virale. Deci, hainele noi trebuie spălate întotdeauna!

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!