Sari la conținut

Ce investigatii se fac in momentul in care...

Ce investigatii se fac in momentul in care hemoleucograma indica o neutropenie?

Răspunsuri
Neutropenia reprezinta o micsorare, in sange, a numarului de globule albe care contribuie la eliminarea bacteriilor. Neutropeniile sunt fie constitutionale, fie dobandite. Cele mai multe neutropenii dobandite sunt minore si nu au nici o consecinta. Forma cea mai frecventa, cronica, este observata in caz de oboseala, in principal la femeie.
O neutropenie cronica severa, cu infectii repetate, se intalneste in cursul poliartritei reumatoide, la contactul cu substante toxice sau in aplaziile medulare si in leucemii. Neutropeniile acute se observa in cursul infectiilor virale sau bacteriene. Neutropeniile acute medicamentoase nu constituie, de obicei, decat o etapa inaintea agranulocitozei, absenta completa a polinuclearelor neutrofile, deosebit de grava.
Neutropeniile dobandite sunt de cele mai multe ori tranzitorii. Exista mai multe grupe de afectiuni care pot determina neutropenie sau agranulocitoza:

- neutropenia poate sa apara in cursul unor boli infectioase cum ar fi febra tifoida, mononucleoza infectioasa, malaria, tuberculoza medulara, hepatitele acute virale
- o cauza foarte important de neutropenie o reprezinta administrarea de medicamente toxice asupra polimorfonuclearelor sau asupra proliferarii celulare cum ar fi citostaticele
- neutropenia poate sa apara prin invadarea neoplazica a maduvei hematogene
Neutropenia care apare in cursul administrarii de medicamente are ca mecanism fiziopatologic doua mecanisme posibile distincte:- medicamentele pot avea o toxicitate directa asupra maduvei cum ar fi sulfamidele, fenotiazinele si antiinflamatoarele nesteroidiene. In acest caz neutropenia se instaleaza progresiv.- neutrofilele pot fi distruse si printr-un mecanism imunoalergic care presupune fixarea de complexe imune pe suprafata acestora si cu liza ulterioara a polimorfonuclearelor. Neutropenia sau granulocitoza apare brutal dupa o sensibilizare anterioara si nu este dependenta de doza.
Neutropenia are drept consecinta aparitia infectiilor cu bacterii putin patogene sau comensuale si fungi. Pacientul prezinta debut brutal cu febra, angina ulceronecrotica, pneumonie extensiva si necrozanta, septicemie, alte focare infectioase cu diverse localizari (celulita, abcese).
Trebuie instituita obligatoriu antibioterapie cu spectru larg, dupa prelevarea probelor biologice ( hemocultura, urocultura, secretii purulente, lichid cefalorahidian). Terapia antibiotica va fi adaptata dupa antibiograma.
Trimite răspunsul la întrebare
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!