Sari la conținut

Introducerea de noi alimente in timpul diversificarii

Diversificarea este o piatra de incercare pentru parinti. Un copil alaptat incepe diversificarea la sase luni, iar cei alimentati artificial la patru luni. Aceasta este prima regula. A doua regula este sa variezi, la circa o luna dupa ce ai inceput diversificarea, dieta cu hrana solida si semisolida.  

 

Cum vei introduce alte tipuri de alimente?

Cea mai buna cale pare sa fie introducerea progresiva, la finalul meselor principale, unul cate unul, cu o pauza de trei zile intre fiecare aliment nou. Pauza este necesara pentru a vedea daca micutul are vreo reactie alegica la respectivul aliment si pentru a-l putea identifica usor. Acesta este si motivul pentru care se ofera copilului un singur aliment nou, niciodata doua alimente noi impreuna.

Desi e o idee buna sa iti obisnuiesti bebelusul cu o cat mai mare varietate de hrana, ii va lua ceva timp pentru a se obisnui cu gustul si textura noului aliment asa ca ai nevoie de rabdare si  perseverenta

Fiecare copil este deosebit si o sa aiba in mod natural preferinta pentru unele alimente, in defavoarea altora.

 

In ce ordine sa introduci alimentele

Ca sa-ti mai usor urmareste acesti pasi:


1.Introducerea cerealelor amestecate cu lapte
2. Piure de fructe sau legume
3. Mancare gatita special pentru el dar taiata cat mai marunt care sa includa carne si alte surse de proteine.

Odata ce bebelusul va putea manca si altceva  in fara de cereale si lapte, da-i cateva linguri de piure de fructe sau legume la aceeasi masa cu cerealele. Ai putea incepe cu cartofi dulci, suc de mere, banane, morcovi, piersici si pere. Daca iti hranesti copilul cu mancare deja preparata din borcanase, ia o parte din ea si pune-o intr-un vas de unde il vei hrani. Daca ii vei da direct din borcan, bacteriile din gura lui vor ajunge in mancare si nu vei mai putea sa il hranesti a doua oara din acelasi recipient.

Unii experti recomanda introducerea  prima oara a fructelor si legumelor de culoare galbena pentru ca sunt mai usor de digerat, in timp ce altii sugereaza sa se inceapa cu legume verzi penru ca bebelusul sa nu dezvolte pe parcurs o preferinta exclusiva pentru gustul dulce al fructelor si legumelor galbene, dar depinde de tine ce varianta alegi.

Oricum, nu elimina nici un aliment din dieta bebelusului pe motiv ca nu iti place tie. Fereste-te insa de alimente care pot provoca reactii alergice sau cu care se poate ineca.  

Daca bebelusul refuza anumite alimente  nu insista. Poti incerca sa-i dai din nou dupa o saptamana. S-ar putea sa nu ii placa niciodata cartofii dulci, dar daca va incerca de cateva ori s-ar putea sa devina preferatii lui.

Nu trebui sa iti faci griji daca scaunul bebelusului isi schimba culoarea si mirosul atunci cand introduci hrana solida. Daca pana acum a fost exclusiv alaptat, probabil vei observa schimbarea mirosului scaunului chiar daca este vorba de o cantitate mica de alimente solide. Este normal. S-ar putea sa observi si cresterea consistentei scaunului (orezul, bananele, sucul de mere, il pot constipa). Introdu in dieta lui alte fructe sau legume, ori fulgi de ovaz, pentru a evita constipatia.

Afla totul despre diversificare aici

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!