Sari la conținut

Iritația din cauza frigului la bebeluși. Cum o poți trata

Îngrijirea pielii bebelușilor în sezonul rece ar trebui să fie una dintre cele mai mari preocupări pentru mămici. În lunile de iarnă, prichindeii sunt predispuşi la uscarea pielii deoarece glandele lor sudoripare nu sunt complet dezvoltate. Formele de erupţie pot fi asociate cu roşeaţă, mâncărime, urticarii şi alte posibile decolorări ale pielii.

Pielea bebeluşului e mult mai diferită de cea a unui adult şi, de aceea, are nevoie de o îngrijire specială încă din prima zi, mai ales în sezonul rece, când apare deshidratarea.

Un bebeluş are porii mai mici şi nu are glandele sudoripare complet dezvoltate, pielea lui este mai subţire şi mai sensibilă, iar absenţa pilozitat îi reduce sistemul natural de apărare al pielii împotriva factorilor de mediu. De aceea trebuie acordată o atenţie deosebită pielii copilului din punct de vedere dermatologic.

De asemenea, bebeluşii până la şase luni şi, mai ales, nou-născuţii au capacitate redusă de termoreglare şi pierd foarte uşor căldura corpului la contactul cu obiectele reci, frigul sau cu vântul, de aceea este foarte important să înveleşti bebeluşul bine, mai ales manuţele, picioruşele şi capul, cea mai sensibilă zonă: 60% din temperatura corporală a unui copil se pierde prin extremitatea cefalică. Nu trebuie însă nici exagerat, deoarece numărul prea mare de haine duce la o încălzire excesivă, cauzând spuzeala (denumită ştiinţific milarie), o afecţiune care constă în umflaturi cu puroi, mici şi roşii, ce provoacă mâncărime.

►Citește și Cu bebe în sezonul rece! Cum îți pregătești prichindelul pentru lunile friguroase

Iritaţia apare frecvent în zona pliurilor: pe gât, în spatele urechii sau între picioruşe, unde transpiraţia este abundentă. Probleme sunt şi în zona scutecului, unde umezeala este maximă, fiind un mediu predispus la maceraţie şi la suprainfectare. În plus, agenţi alcalinizanti, precum urina şi fecalele, prin pH-ul crescut, contribuie la modificarea integrităţii cutanate, de aceea scutecul trebuie schimbat frecvent, zona respectivă uscată şi aerisita, folosind textile din bumbac.

Măsuri de prevenire

Ar fi bine să-ți formezi un obicei că, înainte de fiecare ieşire din casă, să hidratezi pielea copilului pentru a preveni uscarea şi crăparea acesteia. De asemenea, buzele trebuie foarte bine hidratate pentru că vântul să nu le usuce.

Atenție mare și la săpunul folosit la băiţa lui bebe! Acesta trebuie ales cu atenţie, pentru că în lunile de iarnă usucă şi mai tare pielea. Alege un săpun cu acţiune slabă şi apă caldă, nu fierbinte.

►Citește și Garderoba de zăpadă! Fără fular la gură și alte câteva reguli

La temperaturi mai mici de 8 grade producerea de sebum şi substant e lipidice din piele este foarte mult încetinită, astfel ca pielea devine permeabilă şi aspră. Se recomandă pentru pielea delicată a bebeluşilor creme care se absorb uşor, cu textură mai grasă, din gamele special create.

De asemenea, pe timpul iernii, plimbările vor fi mai scurte, maxim 20-30 minute, doar la prânz, atunci când temperaturile sunt mai ridicate, iar bebeluşul va fi scos în cărucior, i nvelit cu o pătură groasă şi nu în port-bebe.

Sursa: babycenter.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!