Sari la conținut

O nouă metoda de îngrijire a nou-născuţilor cucereşte America. “Cea mai mare provocare o reprezintă educarea părinţilor”

“Aşteaptă cu îmbăierea” este noua metodă de îngrijire a nou-născuţilor ce presupune  ca prima băiţă a copilului să se facă după cele 24 de ore de la naştere. Motivul? Se pare că, astfel, micuţul va fi mai sănătos, problemele de alăptare se vor diminua şi legătura puternică dintre mamă şi copil se va realiza mai rapid.

Şase spitale din zona Chicago au adoptat politica care presupune întârzierea primei băițe a copilului, în urma studiilor făcute de asistenta medicală şi cercetătoarea Courtney Buss, care arată beneficiile acestei metode. Alte numeroase spitale sunt în curs de a adopta această metodă.

“În mod normal, asistentele spală rapid bebeluşii, pentru că se presupune că sunt murdari. Dar îmbăierea aceasta nu le face deloc bine, ba dimpotrivă”, a declarat Buss.

Ideea întârzierii îmbăierii nu este nouă, datează de acum aproximativ cinci ani, însă Courtney Buss nu a găsit suficiente studii care să demonstreze importanţa acesteia.

“Aşteaptă cu îmbăierea” este acum recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii: “Îmbăierea ar trebui întârziată până după primele 24 de ore de la naştere. Dacă, din motive culturale, acest lucru nu este posibil, îmbăierea ar trebui întârziată cel puţin 6 ore. Se recomandă folosirea de îmbrăcăminte adecvată pentru nou-născut. Mama şi copilul nu ar trebui despărţiţi. Ar trebui să stea împreună 24 de ore din 24.”

Aşteaptă cu îmbăierea - rezultate

Procentul copiilor cu hipotermie în spitalele unde s-a implementat metoda a scăzut de la 29% la 14%. Ratele de hipocalcemie au scăzut de la 21% la 7 la sută în prima lună, în timp ce alăptarea a crescut de la 51% la 71%. Toate datorită vernixului. “Te gândeşti că este acolo pentru un motiv, însă nu am crezut niciodată că acesta este unul atât de important pentru copil”, a declarat Courtney Buss pentru Chicago Tribune despre substanţa albă, de consistenţa cerii, numită venix caseosa, care îmbracă pielea nou-născutului şi este adesea îndepărtată prea repede

“După nouă luni de la aplicarea metodei rezultatele cercetărilor erau şi mai concludente”, a declarat Buss: hipotermia nou-născuților a scăzut la 7 la sută, iar hipoglicemia neonatală la 4 la sută, în timp ce rata alăptării a ajuns la 78 la sută. Vernix caseosa mai conţine şi proteine cu proprietăţi antimicrobiene care protejează împotriva streptococului de tip B, E. coli şi altor riscuri perinatale comune.

Courtney Buss consideră că de acum cea mai mare provocare o reprezintă educarea părinţilor, pentru că, în fapt, metoda “aşteaptă cu îmbăierea” presupune adoptarea unei schimbări culturale, lucru ce se face într-un timp destul de îndelungat. Oricum ar fi, părinţii vor fi cei care vor decide cât de repede să le fie curăţat copilul, în urma naşterii.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!