Sari la conținut

Premergator sau antemergator?

Sunt doua instrumente diferite care ii ajuta pe copii sa faca primii pasi. Afla care sunt diferentele dintre ele si avantajele fiecaruia.

 

Bebelusul tau a devenit fascinat de noua lui descoperire: deplasarea pe propriile-i picioruse. Ori poate s-a ridicat singur, ori poate parintii i-au dat ajutorul, copilul a dobandit o alta perspectiva asupra lumii inconjuratoare si doreste s-o exploreze cat mai mult. Asta presupune un efort tot mai intens din partea parintilor pentru a-l asista in expeditiile sale cat mai indelungate, tinandu-l de manute, brate sau de subtiori. O alta varianta ar fi sa apelezi la unul din instrumentele disponibile pe piata, premergatoare sau antemergatoare. Culorile, cantecelele ori butoanele pe care le au conteaza mai putin pentru mersul copilului decat sistemul lor efectiv de sustinere.

 

Premergatorul este cel mai popular dintre cele doua. Si asta pentru ca ii poti transfera lui rolul de a sustine copilul in timpul primilor pasi. Premergatorul este acel centru de activitati pe roti, care are in mijloc un fel de chilot de sustinere pentru bebelus. Acesta baga piciorusele prin gaurile chilotului si se poate deplasa de colo-colo gratie rotilor, dar se si poate odihni atunci cand oboseste, lasandu-se pe sezut.

Avantaje: cat timp nu ai scari prin casa ori alte zone periculoase pentru cel mic, il poti lasa in premergator sa exploreze mediu inconjurator. Nu stai cu grija ca va cadea sau se va lovi si, de asemenea, nu-ti va solicita ajutorul ori de cate ori doreste sa se ridice si s-o ia din loc iar. Fii cu ochii pe el, totusi. Se poate lovi puternic de mobila sau pereti.

Dezavantaje: studiile au aratat ca bebelusii care folosesc un premergator reusesc sa mearga in picioare singuri cu o luna mai tarziu decat cei care nu au asa ceva. Si asta pentru ca intarzie dezvoltarea motorie – din cauza tavitei pe care majoritatea premergatoarelor o au, copilul nu poate vedea ce se intampla mai exact cu picioarele sale, iar mersul se invata prin mimetism, ca multe alte abilitati umane. De asemenea, s-a stabilit ca folosirea unui premergator provoaca celui mic probleme de spate.  Si se mai spune ca un bebelus care a invatat sa mearga cu premergator va deveni un copil cracanat.

 

 

Antemergatorul (jucaria de impins) ocupa tot mai mult teren in ultimul timp si asta pentru ca majoritatea pediatrilor romani au inceput sa informeze parintii cu privire la pericolele pe care le implica premergatorul. Practic, este vorba de un panou de activitati cu roti la un capat si cu doua picioare (tot cu roti) si o bara la celalalt - de care copilul se tine si o impinge, pas dupa pas. Picioarele se detaseaza, astfel incat panoul de activitati poate fi folosit ca atare si la orizontala, cand bebelusul sta in fund, inainte de primele tentative de a se ridica in picioare.

Avantaje: antemergatorul nu construieste doar mersul corect al copilului, ci si increderea in sine, coordonarea si puterea fizica. Ii permite copilului sa observe miscarile pe care le fac piciorusele sale si ii rafineaza echilibrul.

Dezavantaje: trebuie sa stai dupa copil ceva timp pana se obisnuieste cu tinutul de bara si impinsul jucariei in timp ce inainteaza. Si asta pentru ca bebelusul fara echilibru poate cadea in fata, in lateral sau in spate pana ce invata sa se lase fara probleme in fundulet.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Jeune_maman

    Ca o completare, antemergatorul poate lua diverse forme, poate fi un carucior sau o simpla platforma pe roti care indeplineste acelasi rol ca panoul de activitati descris in articol. Dupa parerea mea el respecta mult mai bine dezvoltarea copilului, motricitatea lui, iar ca dovada nu poate fi folosit inainte ca bebelusul sa se poata tina foarte bine pe propriile picioare. La noi copilul a ales cand sa foloseasca antemergatorul (atunci cand s-a simtit suficient de stabil in picioare ca sa inceapa sa paseasca), in timp ce in cazul premergatorului parintii sunt cei care decid ce si cum...

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!