Sari la conținut

Psoriazisul la bebeluşi. Ce este, cum se manifestă şi cum se tratează

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boală cronică autoimună (boală în care leziunile și tulburările sunt consecința perturbării mecanismelor de imunitate) ce se manifestă prin apariţia pe corp a unor plăci roşii, proeminente şi bine delimitate, care sunt acoperite de scuame groase albe-sidefii, ce se desprind uşor.
Aceste leziuni pot să apară oriunde pe corp, dar cel mai des afectează zona scalpului, a genunchilor, a coatelor şi, al copii, în zona scutecelului.

Fiind o boală cronică autoimună, nu se transmite prin contactul cu pielea, aşa cum am avea tendiţa să credem, faţă în faţă cu boala.

Psoriazisul – Cauze. Care sunt cauzele psoriazisului?

Sistemul nostru imunitar este destul de complex, motiv pentru care încă nu se cunoaşte/cunosc cauza/cauzele care declanşează această boală. Se pare că principalul factor „de învinovăţit” este calea ereditară. Dacă tu sau una dintre rudele micuţului suferiţi de psoriazis, sunt şanse destul de mari ca şi micuţul să aibă o uşoară tendinţă de a dezvolta această afecţiune.

Majoritatea celulelor pielii cresc şi se schimbă la aproximativ 30 de zile, dar, în cazul psoriazisului, celulele din zona afectată se vor matura şi se vor schimba la trei-patru zile. Acele leziuni groase şi solzoase sunt de fapt reconstrucţia de piele, iar roşeaţa este de la sângele în exces ce este pompat în acea zonă.

Nimeni nu ştie sigur ce determina organismul să genereze reînnoirea celulară atât de rapid, dar se crede că sistemul imunitar ar putea fi cauza.

Apariţia psoriazisului gutos în copilărie poate fi declanşată de o boală, de exemplu o răceală, faringită, amigdalita sau pojar. Rănile care apar pe piele (cauza: scărpinături, frecături, de exemplu) şi stresul pot înrăutăţi situaţia, de aceea va trebui să îţi înveţi copilul să nu se scarpine în jurul leziunii.

►Citeşte şi Dermatită atopică: Cum tratezi imprevizibilul

►Citeşte şi Bolile copilariei: rubeola, rujeola, oreion

Cum îmi dau seama dacă bebeluşul meu suferă de psoriazis?

Psoriazisul nu apare foarte frecvent la copii. Sunt mai mari posibilităţile că la vârsta asta să aibă o dermatită seboreică sau o erupţie cutanată, dacă apare în zona genitală.

Psoriazisul poate avea mai multe forme, dintre care două apar mai frecvent la copii: cu plăci şi gutos.

Cel mai frecvent întâlnită formă de psoriazis este cea cu plăci, întâlnită în peste 80% din cazurile de psoriazis. Aceasta se manifestă prin porţiuni de piele îngroşată, solzoasă, cu tentă albicioasă, argintie sau roşiatică, ce se pot pot dezvolta pe orice regiune a corpului, în special pe coate, scalp, genunchi şi zona lombară.

Psoriazisul gutos este mai frecvent la copii decât la adulţi. Nu este solzos sau gros precum plăcile, în schimb apare că nişte leziuni mici, punctiforme, de obicei pe trunchi şi pe membre.

Cum fac diferenţa între psoriazis şi eczeme?

Este destul de greu să faci diferenţa între psoriazis şi eczeme, mai ales că ambele sunt cauzate de probleme  ale sistemului imunitar.

În general, psoriazisul este mai accentuat decât eczemele: este mai roşu, mai pronunţat şi mai solzos, în timp ce eczemele sunt mai rozalii, mai puţin solzoase şi mai dure, în textură.

Oricum ar fi, cel mai bine este să mergi la medic cu cel mic.

Cum tratez psoriazisul?

Psoriazul la copii – tratament – Cel mai bine este să mergeţi la medicul de familie şi la un dermatolog, pentru a şti exact cu ce se confruntă micuţul.

Aceştia vor recomanda, cel mai probabil, anumite creme sau emolienţi (pentru că nu toate cremele pot fi folosite şi de către copii).

Alte simple remedii care pot ajută: ulei la apa de îmbăiat sau cremele pentru piele hidratantă.

Dacă psoriazisul copilului tău este mai sever, poate fi necesar un tratament cu o terapie uşoară sau chiar medicamente orale. Dacă mâncărimea  pielii este o problemă, doctorul îţi poate prescrie antihistaminice. Dacă, în schimb, arată ca o infecţie bacteriană, acesta poate prescrie antibiotoce orale.

Este contagios psoriazisul?

Nu, psoriazisul nu este contagios. Aşa cum spuneam, psoriazisul este o reacţie a sistemului imun şi nu este cauzată de un virus sau de o bacterie, ceea ce înseamnă că nu este contagios. Nici măcar nu se răspândeşte pe pielea copilului.

Copilul meu va avea mereu psoriazis?

Această boală este imprevizibilă, nu se poate şti când un nou focar va apărea, cât va dura sau dacă s-a vindecat complet. Numai cu ajutorul medicului dermatolog  îţi poţi ajuta copilul să treacă mai uşor de aceste episoade.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!