Sari la conținut

Studiu: ce cheltuieli vor avea părinții în primul an de viață al bebelușului

Te pregătești să devii părinte? Venirea unui copil pe lume este un eveniment important din viața oricui, plin de emoții și fericire. Totuși, apariția lui bebe și viața de părinte vine și cu responsabilități. Pe lângă grija pe care urmează să i-o acorzi micuțului tău, există și multe cheltuieli pe care trebuie să le faceți pentru a-i oferi lui bebe un mediu în care chiar să se simtă ca acasă.

Împreună cu echipa BebeArt, am realizat o listă cu toate cheltuielile pe care le face un părinte în primul an de viață al bebelușului, astfel încât să fiți cât mai pregătiți pentru noul rol:

Serviciile și consumabilele - cheltuieli recurente

Cheltuielile recurente sunt cele care se repetă de-a lungul anului. Ele pot fi lunare sau sezoniere și depind de nevoile familiei și ale lui bebe.
Dacă sunteți norocoși și stați acasă în primii ani ai lui bebe sau aveți bunici care vă ajută, nu vă faceți griji despre cine are grijă de bebe. Însă dacă aveți nevoie de o bonă, veți plăti un salariu între 1000 și 2000 de lei pe lună. Creșa este o altă alternativă, aceasta costând între 600 și 2000 de lei pe lună.

Scutecele sunt de nelipsit, iar lunar veți cheltui între 150 și 250 de lei pe lună. Scutecelor li se adaugă și șervețelele umede, pudra și unguentele, prețul lor lunar fiind de 220 de lei.
 
Dacă vei alăpta, ai dublu avantaj: economisești bani, iar bebe va primi cea mai bună hrană posibilă. În cazul în care aveți nevoie de lapte praf, acesta costă cam 80 de lei lunar. Iar când începeți diversificarea, veți adăuga aproximativ 50 de lei pentru piureuri și mâncare solidă.

Cu siguranță veți primi hăinuțe cadou, dar veți cumpăra și voi câte ceva. Pentru toate hainele din primul an, costurile ajung undeva la 2000 de lei.


 
În primul an de viață, vei avea nevoie de câteva medicamente de prevenție, care vor costa aproximativ 400 de lei. Este bine să ai mereu la îndemână comprese sterile, ser fiziologic sau medicamente pentru colicii lui bebe.

Medicamentelor li se adaugă și articolele pentru toaleta și baia bebelușului, acestea însumând 200 de lei.

Obiectele de nelipsit - cheltuielile unice

Complementar cheltuielilor recurente, există multe obiecte pe care le veți cumpăra o singură dată - multe dintre ele le puteți achiziționa chiar și în timpul sarcinii.

Încă de la ieșirea din spital veți avea nevoie de un cărucior, o scoică sau un scaun auto, un ham și o geantă pentru scutece. Prețul mediu pentru toate acestea este de 2500 de lei.
 
Întâmpinați-l pe bebe într-o cameră armonioasă. Mobilierul și accesoriile din cameră vor avea un cost de 3000 de lei, însă multe accesorii le puteți primi cadou.

Pe lângă ce alegi ca hrană pentru bebe, este important și cum alegi să îl hrănești. Pe parcursul unui an vei avea nevoie de mai multe obiecte, de la biberoane, la pompă pentru sân și mai târziu ustensile pentru diversificare. Pentru toate acestea vei avea nevoie de 2300 de lei.

► Citeşte şi 10 lucruri complet inutile în primul an de viață al copilului
 
Și pentru baia lui bebe veți avea nevoie de câteva obiecte care să facă bălăceala o plăcere de fiecare dată. Cădița, prosoapele și alte câteva accesorii sunt de nelipsit. Ele însumează aproximativ 800 de lei.

Când vine vorba de distracție, bebe se va amuza teribil cu ajutorul jucăriilor și cărților. Pentru un centru de activități, un balansoar, dar și jucării de dentiție și un leagă alocă un buget de 500 de lei.
 
Păstrează un buget de 1000-1500 de lei pentru alte obiecte de care va avea nevoie bebe: suzete, purificator de aer, aparat de aerosoli sau cartea bebelușului.

Acum veți fi mai pregătiți să îl primiți pe bebe acasă, într-un loc unde să se bucure de liniște și dragoste.

Dacă vrei să vă calculați un buget personalizat pentru nevoile voastre, folosește calculatorul celor de la BebeArt pe care îl găsești aici.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!