Sari la conținut

Povestea mamei care nu își amintește perioada sarcinii și nici nașterea propriului copil

Care este cea mai frumoasă amintire a ta din timpul sarcinii? Prima ecografie? Primele mișcări ale puiului tău în burtică? Îți amintești și prima dată când ți-au pus copilul în brațe, după naștere? Când i-ai atins degețele firave și l-ai sărutat pe frunte? Momente unice, fericite… pe care o mamă din Marea Britanie nu și le mai amintește. Deloc. Cu toate acestea, dragostea ei de mamă a trecut peste orice amnezie…

Tina Tappenden, o tânără din Marea Britanie, a rămas însărcinată la 21 de ani. Vestea i-a încântat pe toți cei dragi, iar viitoarea mămică și logodnicul ei trăiau bucuria vieții lor. Însă în a zecea săptămână de sarcină totul s-a schimbat. Radical. Tina manifesta simptomele unei boli misterioase: atacuri de panică, crize de furie, halucinații... Toate păreau a indica o psihoză. Prima criză de nervi a avut loc în timp ce Tina asista la un meci de fotbal al echipei nepotului ei. Fără niciun motiv, tânăra a început să țipe isteric, să vorbească fără sens. Toți au crezut că este vorba despre vreo boală psihică. Din acel moment a început coșmarul.

“Singura amintire clară din acea perioadă este că m-am trezit într-o zi acasă și nu știam cum am ajuns acolo. Condusesem 16 kilometri de la locul de muncă până acasă și eu nu-mi aminteam să fi fost la volan. La acel moment, sora mea mi-a zis că am <memorie de gravidă>”, a povestit Tina celor de la Mirror.

Tânăra și-a petrecut următoarele 6 luni întrun spital de boli mintale. “Nu-mi amintesc nimic din acea perioadă, doar că m-am întors acasă câteva luni mai târziu ca o supraviețuitoare în urma unei encefalite și... mamă”, povestește Tina.

►Citește și Când așchia nu sare departe de trunchi: o fetiță a moștenit șuvița albă a mamei

Totul a pornit de la un chist ovarian, însă acest lucru a fost descoperit abia după o lună de investigații și analize medicale. După un RMN și două puncții lombare pentru a-i analiza măduva spinării, un neurolog a stabilit diagnosticul: encefalită.

Encefalita reprezintă o inflamaţie a creierului cauzată în general de infecţii virale, însă există şi o serie de alte cauze mai puţin cunoscute. În cazul Tinei, factorul declanșator a fost un chist ovarian. Mai precis, un chist dermoid - un tip organic de chist al ovarelor, format dintr-o structură celulara foarte asemănătoare pielii, care produce anticorpi ce atacă sistemul imunitar.

Nu doar că nu-și mai amintește nimic din perioada sarcinii, dar nici nașterea nu i-a rămas întipărită în minte. “E un gol total în mintea mea. Mi s-a povestit că asistenta a încercat să-mi pună fiica în brațe iar eu am refuzat-o. Mama mi-a zis că intrasemn în panică. Chiar am întrebat-o dacă e copilul meu, căci eu nu-mi aminteam s-o fi născut!”, își continuă Tina povestea.

Fetița ei, Ava, s-a născut prematur și timp de o lună a stat la terapie intensivă, în incubator. În tot acest timp, tratamentul împotriva encefalitei a început să-și facă efectul, iar Tina a început să conștientizeze faptul că este mamă. Și-a vizitat fiica în fiecare zi și a început să se simtă tot mai strâns legată de ea, căci instinctul matern este mult mai puternic decât orice boală. “Obișnuiam să țin un scutec de bumbac la pieptul meu și unul lângă Ava. De câte ori o vizitam, făceam schimb. Îi lăsam scutecul meu, iar eu îl luam pe-al ei. Astfel, îi simțeam mirosul tot timpul. Și ea pe-al meu!”.

După nașterea Avei și după ce tratamentul împotriva encefalitei a început să aibă efect, Tina a beneficiat și de ajutor din partea unui psiholog. “Boala asta mi-a furat aminterea celei mai frumoase perioade din viața mea. Mai ales că în timpul sarcinii nu am lăsat pe nimeni să mă pozeze cu burtică.

►Citește și Poveste de neînchipuit: O mămică a născut 4 copii în 9 luni

Nu îmi amintesc când le-am interzis acest lucru. Însă, în tot acest răstimp în care nu am păstrat nicio amintire, corpul meu nu a uitat să lupte pentru mine. Și pentru ființa care creștea în mine”, a mai povestit Tina.

Între timp, au trecut doi ani, iar Tina este o mămică fericită. Legătura dintre ea și fiica ei, Ava, este tot mai puternică, iar viața lor e plină acum de amintiri.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!