Sari la conținut

Cat si cum sa se uite copiii la televizor

Sa scoti cu totul televizorul din viata unui copil este o utopie. Asta in cazul in care nu cumva ati renuntat cu totul sa aveti unul in casa. Dar si atunci exista riscul sa stea prea mult la calculator. Intr-o masura tehnologia trebuie sa existe in viata copiilor, atata timp cat exista si in viata noastra.

Copii stau de obicei in fata televizorului 4 ore/zi, dar studiile medicilor pediatrii arata ca micutii nu ar trebui sa stea in fata televizorului mai mult de 2 ore si ca micutii sub 2 ani sa nu stea deloc in fata televizorului.

Cea mai buna cale de a stapani televizorul este sa il lasati pe copil sa urmareasca programele preferate si sa nu petreaca prea mult timp in fata acestuia.


Limitati timpul petrecut in fata televizorului de copilul dumneavoastra. Stiu ca pare usor de zis si aproape imposibil de facut, insa adevarul este ca nu e chiar asa. Daca vede ca nu are acces la televior dupa o perioada nu il mai cere. Oricat ti s-ar parea de incorect tu i-ai inoculat necesitatea de a se uita la tv, pentru ca i-ai oferit-o asa de usor.

Urmariti programele pentru copii si nu alte programe daunatoare copilului. Nu ai niciun motiv sa expui copii la scene de violenta si sex. Asa ca nu lasa televiorul sa mearga daca sunt lucruri pe care copiii nu ar trebui sa le vada si ei sunt in camera. Este greu de cuantificat precis ce efecte au asupra lor, dar studiile au aratat ca privirea repetata de asa ceva nu este fara urmari.

Alegeti programele calme si relaxante. Desenele animate gen celor de aventura nu vor face decat sa-l incurce pe copilul dumneavoastra. Feriti-va de filmele agresive si de filmele de groaza. Si asta cu atat mai mult cu cat odata ajunsi la scoala vor deveni obsedati de violenta si de urat.

Urmariti programele Tv cu micutul dumneavoastra oricand este posibil. Nu folositi televiorul ca sa il lasati in fata lui si sa plecati la treburile proprii. Discutati impreuna cu copilul despre ceea ce vedeti, aratati-va interesati de ceea ce il preocupa pe el. Va aprecia sa impartasiti impreuna un moment in care el se simte bine.

Alternati urmaritul programelor Tv cu cititul cartilor. In ultima vreme din ce in ce mai multa lume renunta la carti in favoarea filmelor, divertismentului video. Este un trend - noi citim mai putin decat parintii nostri si mai mult ca sigur copiii nostri vor citi si mai putin decat noi. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa aruncam cartile la gunoi, pentru ca ele ofera lucruri pe care un aparat electronic nu le poate da. Si trebuie sa ii invatam pe copii sa le aprecieze.

Explicati-i copilului ce se intampla si incurajati-l sa puna intrebari in legatura cu ceea ce nu intelege. Distinctia intre realitate si fantezie nu este foarte clar formata in cazul copiilor. Din aceasta caua tu trebuie in permanenta sa ii explici. In plus, toate aceste desene au si o componenta educativa de care trebuie sa profiti pentru a fixa unele cunostinte.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!