Sari la conținut

Vreau un acvariu

De cate ori auzim genul acesta de dorinte „mari ” din partea copilului, ne ia usor cu fiori pe sira spinarii.  Nu pentru ca nu ne-ar face si noua placere, dar intuim (inainte de a sti prea multe) cantitatea de munca si responsabilitate pe care o aduce.

Am primit si eu aceasta cerere si am stat o perioada de timp sa ma lamuresc daca este un moft sau este o dorinta reala a copilului. Era inevitabil sa isi doreasca un acvariu cu pesti odata ce avea si era fascinat de zeci de enciclopedii pentru copii in care oceanul era populat de cele mai frumoase specii de pesti.

De la carte la realitate este o cale lunga, asa ca l-am luat de manuta si l-am dus la un mare magazin unde a putut vedea in toata splendoarea lor sute de specii de pesti de acvariu. Nu a fost nici aceasta cea mai buna idee deoarece si-a imaginat apoi ca va avea un acvariu cat peretele, plin de sute de pesti.

L-am dus apoi in vizita la una din prietenele mele care avea un acvariu ca sa aduc copilul cu picioarele pe pamant si sa ii prezint varianta reala a unui acvariu de dimensiunu normale, intr-o casa normala (cu oameni normali J).

Ei bine si dupa aceasta vizita hotararea copilului era nestramutata si isi dorea acvariu parca mai tare decat oricand.

Si uite asa a inceput aventura acvariului.

Aventura acvariului

Daca crezi ca te vei duce la magazin, vei cumpara un acvariu, niste pesti si niste plante pe care le vei pune laolata acasa si totul va fi minunat, te inseli amarnic.

In primul rand (am aflat pe pielea mea, cum zic americanii, the hard way) ca acvariul are nevoie de o perioada de ciclare. Asta inseamna ca inainte de a aduce orice locatar de tip peste in noua locuinta, acvariu trebuie ciclat aproape o luna.

Adica il iei de la magazin, pui stratul de pietris si nisip, pui plantele si toate echipamentele necesare, il umpli cu apa si astepti. Ce astepti? Nu, nu ziua de maine ci dezvoltarea unei flore microbiene specifice acvariului, care va descompune nitritii in nitrati (nitritii apar in urma mancarii in exces, excrementelor de peste, resturilor de plante si frunze care se descompun in apa).  Poti sa pui si cate putina mancare de pesti odata la cateva zile ca sa ajuti la dezvoltarea unei colonii bune de bacterii.

Bineinteles ca nu am urmat acest pas (deoarece copilul vroia ACUM acvariul) si ca atare,  am pus toate de-a valma (de fapt nu de-a valma ci chiar frumos aranjate), am bagat pestii si i-am oferit copilului acvariul. In cateva zile apa era atat de murdara incat pestii de-abia se mai vedeau, iar din cei 10 locatari, 4 au murit in primele cinci zile, iar inca doi peste alte trei zile (cei care au rezistat eroic sunt veteranii acvariului de acum).

Am ciclat deci acvariul pe pielea pestilor si i-am stresat ingrozitor de tare. Chiar daca copilul este nerabdator, nu faceti acest lucru. Ciclati acvariul asa cum trebuie ca sa aveti un start bun in lumea acvaristicii.

Echipamente pentru acvariu

In cazul in care te-ai hotarat sa aduci la tine in casa putin din feeria lumii subacvatice, ia-o cu inceputul si trece in revista tot ceea ce ai nevoie pentru acvariu (nu este o distractie chiar ieftina).

Acvariu

Acvariul poate avea o multime de forme si dimensiuni in functie de creativitatea celui care il creeaza. Dar pentru ca vorbim de un acvariu de inceput, acesta va avea forma paralelipipedica, iar dimensiunea o vei alege in functie de casa ta si de locul unde vrei sa il amplasezi. Ai grija: acvariul este o replica in miniatura a unui biotop, iar dimensiunile lui trebuie sa ii permita acestuia sa se echilibreze singur. Un acvariu foarte mic nu va putea permite o dezvoltare armonioasa a plantelor si pestilor.

Filtru de acvariu

Cel mai important echipament. Este dispozitivul care curata apa de impuritati si care o oxigeneaza. Intreaba la magazin care este cel mai potrivit filtru pentru acvariul tau, deoarece exista cateva tipuri constructive (fara sa mai vorbim de zecile de modele).

Pompa de aer

Produce un curent de aer ce este directionat printr-un furtun in acvariu. Din fericire, majoritatea filtrelor sunt prevazute cu sistem de oxigenare a aerului si scade necesitatea unei pompe de aer.

Incalzitor

Si pestii au nevoie de confort termic si de aceea este nevoie de un incalzitor electric care le va tine temperatura constanta (in jur de 24-26 de grade) . Este important mai ales pe timpul iernii.

Termometru

Va trebui sa stii in permanenta cum stai cu temperatura din acvariu, asa ca este bine sa iti iei un termometru de acvariu. Eu am fost foarte multumita de cel ca o banda care se lipeste la exteriorul acvariului si imi indica temperatura apei prin schimbarea culorilor de pe banda.

Intretinerea acvariului

Dragele mele, aici vine partea mai putin placuta. Nu am de gand sa va tin un curs de acvaristica (va vor sfatui cei de la magazin cum sa alegeti pestii, cum sa alegeti plantele si cum sa aranjati acvariul) dar trebuie sa va descriu rutina de ingrijire a acvariului deoarece aceasta va intra si ea pe lista sarcinilor voastre saptamanale.

Da, apa din acvariu trebuie schimbata si tratata saptamanal, dar nu te speria, nu este o operatie foarte complicata.

In primul rand trebuie sa cureti peretii acvariului cu un burete tare sau cu un curatator special de alge si alte depuneri.

Apoi, vei schimba apa. Nu se schimba toata apa, ci numai cca 10-15 litri pe care ii  scoti cu ajutorul unui furtun intr-o galeata.  Cel mai bine ar fi sa iti iei un aspirator de acvariu, care este de fapt un furtun dotat cu un filtru de plastic si care trage si pietrisul, il curata si il lasa sa cada la loc. Este foarte util deoarece in nisipul din acvariu zac toate resturile si toxinele.

Dupa ce ai scos cantitatea necesara de apa, scoti filtrul de carbon, il cureti bine sub jet de apa si il pui la loc. Apoi completezi cu apa curata, tratata cu substante de echilibrare a PH-ului, de declorinare si de prevenire a inmultirii algelor.

Pui toate la loc, iar in cateva ore acvariul va reveni din nou limpede si frumos!

Ce pesti alegi?

Din nou, te vor sfatui cei de la magazin care sunt speciile care se inteleg bine unele cu celelalte, care nu se agreseaza, nu se mananca sau se streseaza reciproc. Te sfatuiesc sa incepi cu clasicul acvariu de apa dulce si cu pesti exotici colorati (ai zeci de variante la alegere), urmand ca acvariul cu apa sarata sa il lasi pe mai tarziu cand vei deveni experta in acvariul cu apa dulce.

Ingrijirea si realizarea unui acvariu impresionant nu este deloc usoara si cere munca si experienta multa. Daca nu esti pregatita sa iti asumi acest lucru, mai bine indreapta-i atentia copilului catre un animal de companie.

Vei investi mereu in echipamente, substante, pesti si plante, insa trebuie sa te asigur ca satisfactiile vor fi pe masura. Cand vei vedea micul univers subacvatic vei stii ca toate eforturile au meritat!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • aquatopia

    Copiii sunt cadoul cel mai de pret al vietii noastre.
    De aceea, asigurarea unui mediu in care sa se simta mereu ocrotiti si in siguranta si in care sa aiba parte de o educatie adecvata trebuie sa fie un lucru primordial pentru toti.
    Credem in copiii nostri si in faptul ca e bine ca ei sa aiba parte si de o educare prin metode empirice, palpabile, prin care ei nu doar sa invete, ci sa ajunga sa indrageasca ceea ce fac, sa devina mai responsabili, mai iubitori, mai atenti si mai deschisi.
    Facem acest lucru cu pasiune prin acvariile noastre si este motivul pentru care dorim sa impartasim cu voi un crampei din aceasta lume fantastica a apelor dulci, oceanelor si marilor happy
    Suntem o comanie care ofera servicii atat in ceea ce priveste designul si instalarea acvariilor(de apa dulce si apa sarata), dar si a intretinerii acestora, pentru a te scapa de aceasta grija si activitate.
    www.aquatopia.ro

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!