Sari la conținut

Ce poti face cand copilul refuza sa te asculte

Relatiile dintre parinti si copii sunt dificile si in continua schimbare. Mereu apar etape si probleme noi care trebuiesc gestionate si din aceasta cauza nu exista un raspuns universal. Ca sa nu mai spunem ca fiecare om este diferit, asa ca fiecare problema in parte se trateaza individual, chiar si daca este vorba despre o singura familie.

Ca sa raspunzi la intrebarea de mai sus trebuie sa tii cont de varsta copilului, de personalitatile celor implicati, dar si de istoricul relatiilor lor.

Primul lucru pe care il poti face atunci cand copilul refuza sa te asculte este sa incerci sa eviti un conflict direct – vointa ta impotriva vointei lui. Cel mai adesea la un asemenea conflict nu exista niciun invingator. Mai ales ca mizele sunt atat de diferite: miza ta este, de exemplu, sa il convingi sa se spele pe maini cand intra in casa, iar miza lui este sa iti arate ca este o persoana independenta, de sine statatoare. Asa ca poti indulci ‘Spala-te pe maini acum’ cu ‘Pana pun masa este bine sa fii spalat pe maini. Avem preferata ta, lasagna cu ciuperci. Si un desert secret. Nu ti-l spun acum.’

Al doilea este sa analizezi cat de obligatoriu este ceea ce ceri. Tine cont de faptul ca nimeni nu este perfect in permanenta si toti ne dorim sa mai fim lasati in pace din cand in cand. Sa zicem ca refuza sa doarma la pranz si vrea sa stea in parc toata ziua. Nu ii este foame, nu ii este sete, e prima zi frumoasa dupa luni intregi mohorate si vrea sa alerge ca un calut pana la epuizare. Prima tendinta ar fi sa il refuzi si sa il iei pe sus, daca tot protesteaza. Dupa care realizezi ca este foarte simplu sa cedezi (e adevarat, mori tu de foame si de sete, dar cate sacrificii nu facem ca parinti, asta este o bagatela), pana la urma tot va obosi si va dori acasa.

Al treilea lucru este sa analizezi daca nu cumva copilul este la varsta in care vrea mai multa incredere in alegerile lui. Desigur ca este extrem de dificil sa te opui sentimentului ca ‘il scapi din mana’ si ca aceasta etapa ar trebui amanata, insa daca vrei sa creasca responsabil lupta impotriva propriilor tale frici. Lasa-l sa isi faca propria alegere, chiar daca nu esti de acord cu ea si, apoi, lasa-l sa traiasca si consecinta sa. Nu vrea sa isi faca temele intr-o zi? Nu se face gaura in cer daca merge o data la scoala cu tema nefacuta. Insa este posibil sa invete ceva pretios de aici si a doua oara sa fie mai atent.

Gandeste-te si de ce te refuza. Nu trebuie sa cazi automat in explicatia ca ar fi vorba despre o rea credinta din partea copilului. Si trebuie scuturat bine ca sa ii intre mintile in cap, dupa o vorba mult prea populara. Poate ca te refuza de curiozitate, ca sa vada ce se intampla. Poate ca te refuza ca joc, ca sa te vada cum il alergi in timp ce el rade cu gura pana la urechi. Poate te refuza fiindca stie ca astfel capata mai multa atentie din partea ta. Poate te refuza pentru ca ti-a gasit un punct vulnerabil si asta il distreaza.

Dupa cum spuneam de la inceput, sunt tot atatea motive care pot duce la un refuz din partea copilului cate astfel de situatii apar. Si este rolul tau, ca adult, sa iti gestionezi primul impuls de a-ti impune vointa si sa iti dai seama despre ce anume este vorba de fapt. 

   Foto: Pixabay.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!