Sari la conținut

De ce se scobesc copiii in nas?

Si cum sa-i faci sa renunte la asta? Sunt doua intrebari la care incepi sa cauti raspunsurile cam dupa prima aniversare a celui mic.

De cateva saptamani, copilul meu a inceput sa se scobeasca in nas. Ca sa-ti faci un reper de varsta la care asta incepe, al meu are aproape un an si patru luni, dar am citit pe forumuri ca unii au luat-o si de mai devreme, pe la 11 luni (fetite) sau un an. Noi numim acest obicei neplacut „scobit” la modul general, dar miscarile pe care ei le fac in zona asta nu sunt la fel mereu, nici intre mai multi copii, nici macar la acelasi copil. Unii chiar „sapa” cu unghiile dupa ceva, altii baga doar varful, iar cei mai temerari se duc pana pe culmile sinusurilor, de te astepti sa le iasa „scobitul” pe ochi. Exista cateva motive pentru care fac asta:

1 Pentru ca si-au descoperit nasul si narile. Da, explorarea mediului inconjurator se continua cu explorarea propriului corp. Nu erai tu bucuroasa pana la cer ca a inceput sa recunoasca nasurile si ochii si gurile si urechile si sa le mai si numeasca? E, acum poate face si altceva cu ele. Nu l-ai vazut sa-si sondeze si urechile la fel de des?
 

2 Pentru ca sunt curiosi. Ai zice: „Si-a descoperit narile, gata, sa-i treaca odata! De ce nu mai termina cu bagat degetele in nas?!” Pentru ca il intriga ce gaseste pe-acolo: ori umezeala, ori mucozitati intarite. Poate savureaza senzatiile pe care le simte cu varful degetului sau, poate, experimenteaza respiratia pe o singura nara, in timp ce cealalta e... ocupata.
 

3 Pentru ca se plictisesc si nu poti nega ca scobitul in nas mai ajuta oamenii treaca peste timpii morti.
 

4 Pentru ca sunt nervosi/stresati. Aceasta activitate este una repetitiva si le distrage atentia de la cauza nervozitatii, detensionandu-i.
 

5 Pentru ca au nasul uscat si-i deranjeaza cojile formate. Pana la urma, acest gest este unul de curatare si multi ORL-isti spun (neoficial, desigur) ca scobitul in nas (urmat obligatoriu de spalatul pe maini) este cea mai eficienta metoda de eliberare a foselor nazale. Si o miscare instinctuala, dupa cum se vede (daca te intrebai „De unde o fi invatat asta, ca la noi n-a vazut?!”)
 

6 Pentru ca sunt alergici, iar acea mancarime din sinusuri ii tot indeamna sa se „scarpine” tot mai adanc in nari. La copiii alergici, scobitul in nas apare ca acea miscare de sondare sus-jos a foselor nazale, ca pentru a calma senzatia enervanta de mancarime.
 

7 Pentru ca starnesc o anumita reactie. Si nu le ia mult sa faca legatura intre degetul bagat pe nas si consternarea ta, daca o afisezi intr-un fel sau altul.
 

Dupa primul moment de amuzament in care ai constatat ca al tau copil a reusit sa faca asta, urmeaza teroarea la care-l supui de cate ori il prinzi asupra faptului: „Scoate degetul din nas! E urat! Nu-i voie! E caca! etc.”. Cand observi ca cicaleala nu merge, treci la pedepse.


Sursa foto: galleryhip.com

Tactica asta nu va face decat sa pastreze degetul in nasul copilului un timp cat mai indelungat. Pentru ca, uneori, cel mic nici nu-si da seama de gestul lui; apoi, de multe ori, nici nu constientizeaza ca face ceva rau, astfel incat nu intelege aceasta revarsare de atentie negativa asupra lui. Daca vrei sa netezesti si sa scurtezi cat mai mult drumul catre inabusirea acestui obicei urat, iata ce-ai putea face:

  • Povesteste-i despre corpul uman sau, cel putin, despre partile fata de care manifesta interes in aceasta perioada: capul cu ale lui, manile, picioarele. Cum arata fiecare, cum folosim fiecare „componenta” in parte, fa comparatii intre corpul lui si corpul vostru, al adultilor.
     
  • Tine-i mucoasele nazale hidratate folosind fie un umidificator in casa/camera lui, fie spray-uri speciale pentru nasul copiilor. Astfel, scazi riscul de aparitie a cojilor, iar micutele degete mereu in miscare nu vor mai primi atat de des comanda de scobire.
     
  • Distrage-i atentia. Mai intai, observa imprejurarile in care acest gest apare si, daca e o solutie pentru plictiseala sau stres, atunci intra in actiune si implica-l pe cel mic intr-o activitate. Important e sa faca ceva cu mainile.
     
  • Taie-i unghiile. Macar nu mai are cu ce scobi si scazi riscul de sangerare. Plus ca, sub unghii, se aduna microbi care pot fi purtati la ochi si provoca o conjunctivita. In ce priveste consumul de muci (ca majoritatea copiilor isi baga degetele in gura dupa ce le-as scos din nas), teoriile mai noi spun ca, de fapt, mucozitatile intaresc imunitatea si ca o hiper-igienizare a foselor nazale duce la declansarea alergiilor.
     
  • Invata-l sa-si sufle nasul. Iti va lua ceva, dar merita. Nu uita: cate-o nara pe rand, nu amandoua odata.
     
  • Du-l la doctor daca ti se pare ca acest obicei este provocat de o alergie (daca scobitul consta in acea miscare de sondare sus-jos si, mai ales, daca este insotit de stranut, lacrimarea ochilor si mucozitati apoase si frecvente). Medicul ii va prescrie un antihistaminic pentru ameliorarea acestor simptome, inclusiv a senzatiei neplacute din nas.

In rest, incearca sa-ti tii cat mai mult gura inchisa si degetele incrucisate ca piciul sa renunte cat mai curand la acest obicei. Daca nu, in mod sigur se va intampla minunea odata cu intrarea in colectivitate, dat fiind ca acest gest va atrage oprobriul noilor colegi. Si stii cat de necrutatori pot fi copiii.

 

Sursa: babycenter.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!