Sari la conținut

Capusa - scoaterea capuselor

Capusa este un organism care nu are diferentiat capul de abdomen, de dimensiuni foarte mici. Muscatura de capusa este periculoasa intrucat in anumite cazuri poate fi purtatoare a bolii Lyme. 

 

Ce sa faci daca gasesti pe pielea copilului tau o capusa?

In primul rand, indeparteaza capusa. Uita orice sfat pe care l-ai auzit despre aplicarea unguentului pe baza de petrol sau oja de unghii. Acele remedii aproape niciodata nu functioneaza. In loc sa fortezi capusa sa se retraga, e foarte posibil sa o smulgi cat timp se afla in rana si o parte din ea sa ramana in piele, crescand riscul infectiilor.

Cel mai eficient mod de a scoate o capusa e sa o tragi usor cu o penseta. Prinde insecta cat mai aproape de piele si ridic-o usor. Nu intoarce sau trage puternic pentru ca ai putea rupe corpul, lasand capul inauntru, ceea ce poate duce la infectie. Spala zona unde a fost capusa si mainile tale dupa ce ai indepartat-o.

Sursa foto

Asigura-te ca pe corpul copilului nu se mai afla alte capuse. Uita-te cu atentie pe scalp, la subsuori, locuri preferate ale capuselor.

Daca nu ai o penseta la indemana?

Cele mici pot fi indepartate cu partea netaioasa a lamei unui cutit sau cu marginea unei carti de credit. Pentru cele mai mari iti poti folosi unghiile. Ai grija sa nu strangi capusa daca este plina de sange, pentru ca ar putea retrimite sangele in organismul copilului. Cat mai repede posibil, spala zona cu sapun si apa, sau cel putin cu un prosop umed.

Daca nu o pot indeparta in totalitate?

Daca o parte din capusa ramane in piele, incearca sa o scoti cu un ac sterilizat in apa fierbinte, ca si cum ai indeparta o aschie de lemn. Dupa asta, spala cu grija zona cu apa si sapun.

Intotdeauna poate exista riscul ca organismul capusei sa nu fie in totalitate indepartat. Din aceasta cauza este bine sa faceti oricum o vizita la medic, chiar daca ati reusit sa o scoateti. Mai multe sfaturi de la medic privind muscaturile de capusa puteti gasi aici.

 

Cum iti poti proteja copilul de capuse?

Daca bebelusul tau invata sa mearga si incepe sa exploreze natura, inearca sa il tii cat mai departe de zonele de padure. Daca mergeti intr-o excursie sau in camping, imbraca-l in pantaloni lungi pe care ii prinzi in sosete. Aplica pe incaltaminte si sosete un sprei antiinsecte.

Daca imbraci copilul in culori deschise iti va fi mult mai usor sa vezi capusele. Daca mergeti in plimbari cu familia, verifica imbracamintea sa vezi daca s-au prins de ea capuse.

La sfarsitul zilei, verifica pielea fiecarui membru al familiei sa vezi daca nu cumva au capuse. Tine minte ca sunt foarte mici si prefera mai ales zona scalpului si la subsuori.



Un dus va indeparta capusele care nu sunt foarte bine prinse. In plus, chiar daca nu le vezi ai sanse mai mari de a le simti la mana in timp ce te speli.

Daca luati cu voi si cainele familiei, verifica-l mai ales in jurul capului si gatului. Animalele de companie pot transmite capusele celorlalti membrii ai familiei.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!