Sari la conținut

Cand sa inceapa scoala - cat mai devreme sau cat mai tarziu?

Tendinta parintilor in ultima vreme este de a amana pe cat posibil momentul inceperii scolii, in timp ce cei care planifica educatia fac eforturi ca aceasta sa inceapa cat mai devreme (vezi clasa pregatitoare obligatorie).

Desi exista o legislatie destul de precisa in ceea ce priveste inceperea scolii, marja de cateva luni in plus sau in minus naste inca discutii aprinse.

 

Ce spune legislatia:

Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii şi ale prezentei metodologii.

Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2014 inclusiv pot să îşi înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

De aici

 

Cu alte cuvinte poti avea in aceeasi clasa pregatitoare si un copil care are 7 ani (fara cateva zile) si unul care are 5 ani si 8 luni. Si, dupa cum stie fiecare parinte, cateva luni la varste atat de mici inseamna foarte mult din punct de vedere al dezvoltarii si maturizarii. 

 

De ce isi trimit parintii la scoala mai tarziu:

- pentru ca scoala are cerinte stricte (ore de trezire, teme) si isi doresc sa le ofere inca un an de copilarie lipsite de griji

- pentru ca nu li se pare ca ar suporta disciplina stricta de la scoala si nici nu s-ar putea concentra o perioada atat de lunga de timp

- pentru ca li se pare ca au copilasii prea fragili fizic si nu vor sa-i puna alaturi de colegi mai mari

- pentru ca nu au incredere in sistemul de educatie si atunci intarzie pe cat posibil intrarea in el

- pentru ca vor sa le ofere copiilor un avantaj academic in fata colegilor lor

- pentru ca vor sa aiba si ei inca un an de liniste, parintii care au copii la scoala trebuind sa depuna mai mult efort decat parintii ai caror copii sunt la gradinita

 

Conform studiilor facute, cu cat parintii sunt mai instariti, cu atat ei intarzie intrarea la scoala. Asta nu inseamna insa ca acest copii ar fi in vreun fel dezavantajati academic, ei urmand de obicei cursuri particulare de dezvoltare a aptitudinilor. Astfel incat, atunci cand intra la scoala, se gasesc in avantaj fata de colegii lor mai mici si ca varsta, dar si mai putin expusi unor experiente de invatare. 

 

Ce spun sociologii despre inceperea scolii mai tarziu:

Exista intr-adevar un avantaj academic pe care il ai daca incepi scoala mai tarziu - te poti concentra mai bine, vorbesti mai fluent si, prin urmare, iei note mai mari. Pe de alta parte insa acest avantaj se reduce pe masura ce copiii cresc, astfel incat intre copiii care ajung la liceu nu se mai observa o asemenea diferenta.

Copiii care s-au dus mai devreme la scoala sunt mai dezvoltati din punct de vedere emotional si intelectual decat cei de aceeasi varsta care sunt inca la gradinita. Acest lucru se intampla atat din cauza faptului ca sunt alaturi de copii mai mari de la care au ce invata, cat si din cauza faptului ca trebuie sa faca fata unor cerinte mai dificile. 

Mai multe informatii despre aceste studii se gasesc aici.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!