Sari la conținut

3 lucruri importante despre peste

Cu cat este mai rece apa, cu atat mai hranitor si mai sigur este pestele. Pestele de apa rece, cum ar fi somonul si tonul, contin mai multi acizi grasi omega 3, DHA si EPA decat un peste din apele mai calde, cum ar fi somnul, pastravul sau stiuca. Ca o indicatie generale, cu cat este mai calda apa, cu atat este mai mic continutul de ulei de peste. In plus, pestii oceanici tind sa fie mai siguri decat pestii din lac, care sunt mai susceptibili sa contina urme de poluare.

1. Mit: Fructele de mare sunt bogate in colesterol

De fapt, crustaceele, cum ar fi homarul si crabul rege, nu contin mai deloc colesterol, mai putin chiar decat carnea alba de pui fara piele si mai putin decat carnea de vita macra (în jur de 60 de miligrame pe 100g). Crevetii, pe de alta parte, contin 160 de miligrame pe 100g, dar acest lucru este, probabil, mai mult o sperietura teoretica decat un pericol real pentru inima ta. Crustaceele sunt unii dintre cei mai mici pesti grasi, mai ales homarul, care contine mai putin de un gram de grasime în 100g, la fel ca si crevetii! Si crustaceele nu contin grasimi saturate (si cu siguranta nici grasimi hidrogenate), care sunt mai susceptibile sa provoace boli de inima decat colesterolul din dieta.

2. Pestele este bun pentru inima

Unii pesti sunt bogati uleiuri bune pentru inima care duc la scaderea colesterolului. Acizii grasi Omega 3, în special DHA, au fost legati de reducerea grasimilor totale din sange, reducerea LDL (colesterolul rau) si cresterea HDL (colesterolului bun). Uleiurile de peste bogate în DHA sunt bune pentru inima. Acestea ajuta la ca trombocitele, acizii grasi saturati si colesterolul sa nu se lipeasca  unul de celalalt si sa infunde arterele si sa duca astfel la infarct si accident vascular cerebral. La urma urmei, grasimile de peste sunt numite uleiuri, ceea ce inseamna ca sunt mai degraba fluide decat dense. Un studiu a aratat ca o portie de somon pe saptamana reduce riscul de atac de cord la jumatate. Intr-un alt studiu, cercetatorii care au urmat mai mult de 20.000 de medici de sex masculin între 40 si 84 de ani timp de unsprezece ani au constatat ca cei care au mancat peste o data pe saptamana au avut un risc cu 52 la suta mai mic sa moara de o aritmie cardiaca fatala (batai neregulate ale inimii) decat cei care au consumat peste mai putin de o data pe luna. Efectele uleiului de peste par a fi legate de capacitatea sa de a reduce colesterolul total,  a creste HDL (colesterolul bun) si a scadea LDL (colesterolul rau).

Citeste si despre pestele in dieta copilului mic. 

Grasimile potrivite contribuie la sanatatea inimii, grasimile rele contribuie la boli de inima, este concluzia studiilor facute asupra efectelor uleiului de peste. Ca dovada, eschimosii, care au o dieta foarte bogata in grasimi, au o incidenta mai mica a bolilor cardiovasculare. De asemenea, este adevarat ca cei mai multi oameni care mananca peste in mod regulat au un stil de viata sanatos si o dieta corecta.

Sfat: o portie de peste pe zi tine doctorul departe de inima

Faptul ca eschimosii (a caror dieta este compusa in cea mai mare parte din peste oceanic de apa rece) au rareori atacuri de cord, i-a determinat pe cercetatori sa investigheze corelatia dintre peste si o inima sanatoasa. Concluzia tuturor studiilor: consumul de peste de zi cu zi, sau cel putin de doua ori pe saptamana, poate reduce foarte mult riscul de a avea un atac de cord. Într-un studiu intitulat studiul DART, persoanele care au fost recuperate dupa un atac de cord au fost puse pe mai multe diete diferite, dintre care una continea doua portii saptamanale de peste bogat in acizi grasi Omega 3. Dupa doi ani, moartea a fost cu 29 la suta mai scazuta la mancatorii de peste.

3. Pestele este un aliment bun pentru creier.

Nu numai ca este bun pentru inima, este bun si pentru cap. Uleiurile de peste sunt sanatoase, deoarece contin doi acizi grrasi esentiali Omega 3: DHA, care sunt valorosi ca nutrienti pentru celulele creierului si a sistemului nervos, ochii si glandele suprarenale si sexuale. Adica organele care ne ajuta sa gandim, sa vedem si sa ne bucuram de sex.

 

Sursa: askdrsears.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!