Sari la conținut

Ce trebuie sa stii despre folia alimentara

Intr-o zi cand ii impachetam mancarea copilului in folia alimentara am realizat ca de fapt nu stiu absolut nimic despre ea, despre ce contine sau ce efect are asupra mancarii. Tot ce stiam era ca este fantastica pentru impachetat.

Este sigura?

Cele mai multe folii alimentare pentru utilizatorii casnici, cele pe care le cumperi de la magazin sunt sigure pentru mancare, atata timp cat nu sunt incalzite. In schimb, cele folosite de supermarketuri se pare ca nu sunt chiar atat de „nevinovate”.

Desi folia alimentara bazata pe PVC a fost interzisa (in unele tari) pentru consumul casnic de ceva ani, multe folii folosite in zona comerciala sunt facute cu PVC (policlorura de vinil) care contine substante chimice nocive care ii asigura flexibilitatea si rezistenta, cum ar fi adipatii si ftalatii.

Este vorba despre foliile alimentare in care este impachetata carnea cruda, branza sau mezelurile la supermarket.

Deci care este problema cu foliile pe baza de PVC?

In momentul in care folia vine in contact cu alimentele grase cum ar fi carne, branza si peste, substantele din folie se transfera in mancare. Asta inseamna ca atunci cand cumperi un sandwich cu sunca impachetat in folie vei primi la pachet si cativa ftalati din folie. 

Un studiu efectuat in Danemarca a testat o selectie a celor mai frecvente produse  de carne impachetate in doua tipuri de folie alimentara cu PVC cu compozitii declarate de plastifiant DEHA de 11 si 21%. Ca o concluzie, cercetarea a pus in evidenta ca un continut mare de grasime pe suprafata alimentului in combinatie cu o temperatura ridicata de depozitare sau cu impachetari repetate cu folie in timpul prelucrarii a dus la transferarea celei mai mai mari cantitati de chimicale in carne.

Citeste si de ce nu e bine sa bei apa din sticle de plastic. 

Daca nu mananci carne, nu este inca momentul sa sari intr-un picior de bucurie. Branza grasa este expusa si ea riscului de transfer al substantelor plastifiante ca si carnea.

Comerciantii folosesc folie de plastic bazata pe PVC, care contine DEHA pentru doua motive simple: este rezistenta si se lipeste foarte bine.

Daca nu vrei ca familia ta sa fie expusa la potentialele probleme cauzate de substantele chimice plastifiante, roaga-i pe cei care impacheteaza alimentele atunci cand te servesc sa foloseasca hartie.

Din pacate la raionul cu autoservire de alimente proaspete, gata portionate, nu poti face acest lucru. Cel mai bine ar fi sa le eviti si sa mergi la raionul de alimente proaspete unde un angajat iti va portiona exact cantitatea dorita si...o va inveli in hartie la cererea ta.

In ceea ce priveste folia alimentara pentru uz casnic cauta un brand care nu foloseste PVC (iti spunem si un secret: chiar daca nu scrie ca contine PVC sau DEHA, uita-te sa nu aiba codul de reciclare #3 si "V", acestea sunt semne sigure ca este bazat pe PVC).

Cel mai bine si mai sigur este sa nu folosesti folie alimentara deloc si sa apelezi la servetele de hartie sau pungi de hartie. In plus, este si mai ecologic!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!