Sari la conținut

Curatarea urechilor

Urechile copiilor sunt mereu sursa de discutii in familie: „uite ce urechi murdare ai”, „te-ai spalat pe urechi?”.

Majoritatea mamelor curata urechile copiilor cu ajutorul betigaselor cu vata in capat.  Si tocmai acest mod de curatare este gresit. Pericolele sunt ca poti perfora timpanul in acest fel sau ii poti zgaria canalul auditv.

Desi pare murdarie, ceara din ureche se produce cu un motiv foarte important. Tocmai ea este cea care capteaza praful, mizeria si alte particule care ar putea infecta timpanul.  In mod normal ceara se formeaza, se intareste si se muta catre pavilionul urechii. In drum capteaza impuritatile si le scoate afara.

Curatearea urechii este un proces natural, care se intampla de la sine. Nu este nevoie sa bagam nici un fel de obiect in canalul urechii pentru a scoate ceara. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa stergem cu o carpa umeda pavilionul urechii si sa indepartam ceara care a iesit.

Daca incercam sa „curatam” ceara din interiorul urechii, nu numai ca putem afecta timpanul dar putem impinge inapoi ceara si cream astfel mediul perfect pentru o infectie.

Dopurile de ceara

Exista situatia in care ceara se acumuleaza in exces si duce la formarea dopurilor de ceara. Daca copilul are un dop de ceara este posibil sa auda infundat si sa aiba chiar dureri.  Ca sa iti dai seama daca este vorba despre un dop de ceara sau despre o infectie a urechii, fii atenta la simptome:

-          Un dop de ceara nu cauzeaza febra si nu interfereaza cu somnul copilului

-          Scurgerile care pot aparea sunt maronii sau galbene. In cazul infectiei urechii acestea au aspect clar sau dimpotriva de puroi si uneori chiar cu sange.

-          Acumularea de ceara ar trebui sa fie vizibila cu ochiul liber

Citeste mai multe despre ceara din urechi. 

Nu incerca in nici un caz sa indepartezi dopul de ceara. Cel mai probabil nu vei reusi decat sa il impingi si mai tare catre timpan si poti chiar perfora timpanul. Mergi la medic si acesta va indeparta dopul cu ajutorul lichidului cald care il ajuta sa se inmoaie si sa iasa usor. Daca ramane inca ceara, el va curata cu atentie canalul. Tot el iti va da sfaturi de ingrijire in cazul in care urechile copilului produc ceara in exces.  Ca o metoda simpla de prevenire a dopurilor de ceara este hidratarea corecta. Deshidratarea duce la intarirea rapida a cerii urechii si la ingreunarea procesului de auto-curatare.

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!