Sari la conținut

Dezvoltarea fizica in pubertate

Copilul tau a intrat la scoala si dintr-o data nu mai este copilul mic care zburda prin casa. Este...altcumva si incepi sa observi schimbarile din fizicul si comportamentul sau.

Desi copiii evolueaza in acelas interval din prescolari in preadolescenti, exista o gama larga de diferente intre ei. Nu exista inaltime, greutate si forme standard. Fiecare copil este unic.

Copiii acum tind sa se inalte intr-un ritm mai lent, crescand 6-7 cm in fiecare an. Cand vine vorba de greutate, copiii iau cca 2-3 kg pe an pana la debutul adolescentei.

Ei devin din ce in ce mai constienti de cum arata si cum se dezvolta. Unele fete se ingrijoreaza ca sunt „prea mari” in special cele care se dezvolta mai devreme. In schimb problema generala a baietilor este ca sunt prea scunzi.

Trebuie sa incerci sa il faci sa inteleaga ca nu trebuie sa arate intr-un anumit mod si ca cel mai important lucru este sa fie sanatos. Copiii nu pot schimba genele care determina cat de inalti vor fi sau cand va debuta pubertatea lor. Dar pot face foarte multe pentru ei daca mananca sanatos si se mentin activi.

Ajuta-ti copilul sa creasca

Cresterea normala – sustinuta de o dieta sanatoasa, somn indestulator si exercitii regulate – este unul dintre cei mai buni indicatori ai sanatatii copilului.

Modul in care creste copilul este in cea mai mare parte determinat de genetica. Nu incerca sa faci dintr-un copil cu parinti mai scunzi, un baschetbalist indesand in el vitamine, minerale sau alti nutrienti. Cel mult il vei ingrasa.

Accepta-ti copil asa cum este si ii vei face cel mai mare dar posibil: sa il inveti sa se accepte si el la randul lui asa cum este.

Pubertatea

Pubertatea – sau maturizarea sexuala – este un timp de transformari  drastice atat pentru baieti cat si pentru fete. Varsta la care incep aceste transformari difera de la copil la copil.

Pentru ambele sexe aceste schimbari dictate de hormoni sunt acompaniate de salturi de crestere care transforma copiii in adolescenti dezvoltati complet din punct de vedere fizic.

Fetele

Dezvoltarea sanilor, de obicei primul semn de pubertate la fete, poate incepe oricand intre 8 si 13 ani. Aceste caracteristici descriu filmul schimbarilor la fete pe masura ce avanseaza prin pubertate:

  • Sanii incep sa se dezvolte si soldurile se rotunjesc
  • Incepe cresterea in inaltime
  • Parul pubian incepe sa apara, de obicei la 6 – 12 luni dupa inceperea dezvoltarii sanilor. Aproape 15% dintre fete vor dezvolta par pubian inainte de dezvoltarea sanilor.
  • Uterul si vaginul, la fel si labiile si clitorisul incep sa se mareasca
  • Parul pubian este crescut complet si sanii cresc in continuare
  • Rata de cresterea in inaltime atinge un plafon la aproape 2 ani dupa ce debuteaza pubertatea (in jur de 12 ani).
  • Incepe menstruatia, de obicei dupa ce rata de crestere a incetinit (in jurul varstei de 12 ani si jumatate).
  • Odata ce debuteaza menstruatia, ele mai cresc 2.5 pana la 5 cm pana cand ating inaltimea lor adulta finala la 14-15 ani (mai devreme sau mai tarziu in functie de moentul debutului pubertatii).

Citeste aici si despre pubertatea precoce.

Baietii

Cei mai multi baieri arata semne de schimbare fizica de pubertate intre 10 si 16 ani, si tind sa creasca mai multe intre 12 si 15 ani. Saltul de crestere la baieti are loc in medie cu aproximativ 2 ani mai tarziu decat cel al fetelor. Pana la 16 ani cei mai multi baieti se opresc din crestere, dar muschii lor continua sa se dezvolte.

Alte caracteristici ale pubertatii baietilor includ:

  • Penisul si testicolele cresc
  • Apare parul pubian, urmat de cel de sub brate si de cel de pe fata
  • Vocea se ingroasa si uneori este sparta
  • Marul lui Adam se mareste
  • Testicolele incep sa produca sperma

Crestere „normala”

In ciuda graficelor de crestere atat de la moda astazi, inaltimea si greutatea normale sunt greu de definit. Parintii mai scunzi tind sa aiba copii mai scunzi in timp ce parintii mai inalti tind sa aiba parinti mai inalti.

Nu te ingrijora ca puiul tau nu este la fel de inalt ca altii la varsta lui, cel mai important este sa creasca intr-un ritm normal. Daca medicul detecteaza o problema ( de ex a crescut normal si apoi a incetinit brusc), il va masura timp de cateva luni pentru a vedea daca ritmul de crestere sugereaza ca exista o problema de sanatate sau este numai o variatie de la normal.

Daca constata ca creste prea incet, medicul poate verifica sa nu sufere de hipotiroidism, deficienta hormonului de crestere sau alte boli genetice care pot afecta cresterea.

Daca esti ingrijorata ca nu creste asa cum ar trebui, vorbeste cu medicul pediatru.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!