Sari la conținut

Reguli de alimentatie sanatoasa pentru elevi

Copiii nostri nu vor fi mereu mici. Vor ajunge elevi, studenti si vor fi pe picioarele lor. Nu vom mai fi mereu langa ei sa le schimbam cartofii prajiti cu cartofi natur si nu ii vom mai putea obliga sa manance fructe si legume. Daca ai un copil elev sau care se indreapta deja spre studentie invata-l cum sa isi pastreze un stil de viata sanatos si sa nu arunce banii pe junk food.

Se stie ca elevii nu sunt innebuniti dupa obiceiurile alimentare sanatoase – mereu invoca lipsa de timp, o viata "sociala" complicata si (in cazul studentilor) un buget restrans.

Majoritatea dintre ei stiu care este importanta nutritiei sanatoase si efectul negativ pe care il au E-urile, insa nu considera ca „derapajele culinare” de la aceasta varsta ii afecteaza.  Nu stiu ca alegerea unei diete sanatoase inca de pe acum va reduce riscul de probleme de sanatate cum ar fi bolile de inima sau cancerul si nu sunt constienti ca ceea ce mananca (sau nu mananca) poate avea un efect imediat asupra sistemului lor imunitar, nivelului de energie, aspectului lor (starea pielii, parului, ochilor), functionarii cognitive (capacitatea de a procesa si retine informatii, concentrare etc.)

Citeste si despre alimentatia scolarului mic.

Cateva reguli bune pentru o viata intreaga pe care trebuie sa le invete copilul tau.

Mananca paine  - Painea pe care o iei cu cativa lei iti ofera mai multe substante nutritive decat oricare alt aliment, ceea ce face o alegere excelenta pentru cei cu un buget mic. Daca pui ceva pe painea prajita (omleta, fasole, conserve de peste, hummus) poti face un pranz rapid si usor, care ofera o gama de vitamine si minerale importante. Un secret: painea ingheata foarte bine si poti pune feliile de toast la prajit direct de la congelator.

Nu sari peste mese - inlocuirea mesei cu gustari nu este o idee buna - snack-urile sunt scumpe si, de obicei, bogate in grasimi, zahar, sare si au foarte putine vitamine si minerale.

Fa-ti timp pentru micul dejun – cele mai multe cereale pentru micul dejun sunt imbogatite cu vitamine si minerale si astfel un bol de cereale (daca nu ai lapte pune cateva linguri de iaurt) devine o sursa perfecta de energie. Daca sari peste micul dejun iti va fi afectata capacitatea de concentrare si puterea cognitiva pe parcursul diminetii.

Nu uita de regula de 5 – fructele si legumele proaspete, congelate sau din conserva trebuie sa faca parte din meniul tau zilnic. Evita produsele semipreparate (cum ar fi legume gata decojite), care sunt mai scumpe. Conservele si fructele si legumele congelate sunt adesea mai putin costisitoare decat in stare proaspata si sunt mai usor de utilizat.

Ia un supliment de multivitamine si minerale - desi suplimentele nu sunt un substitut pentru o dieta sanatoasa echilibrata, acestea vor ajuta sa compenseze orice neajunsuri din dieta ta.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!