Sari la conținut

Da-i o sansa febrei!

Este inradacinata ideea ca febra trebuie "tratata" cu antitermice. Masura este una gresita si duce la cresterea perioadei de boala, a unei convalescente lungi si sporeste riscul recidivelor. Febra copilului se monitorizeaza si se intervine, cu antitermice, doar daca depaseste 38 de grade. Pana la aceasta valoare febra este antibioticul natural al organismului.

Gripa si raceala sunt afectiuni virale, astfel ca este contraindicata tratarea lor cu antibiotice si este nerecomandat sa-i dai copilului medicamente de sinteza. Cea mai buna solutie este tratarea simptomelor si sustinerea sistemului imunitar care poate sa rezolve singur problema.

Cele mai multe din virusurile la care organismul uman cedeaza, prin manifestarile neplacute ale gripelor si virozelor, mor la temperaturi de 38 de grade Celsius. Cresterea valorii temperaturii fiind primul mecanism al sistemului imunitar care intra in functiune ca reactie la un atac viral, iar febra nu este o boala, ci un simptom. Unul bun! Este semnul reactiei sistemului imunitar al copilului la o agresiune virala.

Atentie! Controlul medical care sa confirme ca este o afectiune virala si monitorizarea evolutiei copilului pentru a preveni complicatiile este obligatorie.

Mai adaugam ca, febra este semnul unei infectii bacteriene si a unei probleme care depaseste faza virala, doar daca nu revine la valori normale, fara medicatie dupa cinci zile de la primul episod febril. Cu alte cuvinte: da-i febrei o sansa! Las-o sa actioneze si sa-si faca teaba.  

Monitorizarea febrei inseamna verificarea ei, cu termometru, din doua in doua ore, la copilului intre trei si cinci ani si din ora in ora la cei sub trei ani. Evident ca o poti masura imediat ce ai semne ca valoarea ei s-a modificat, pentru confirmare.

Pana la 38 de grade febra trebuie lasata sa actioneze, cu urmatoarele masuri de siguranta:


1. Hidratare. In absenta bunei hidratari febra poate creste galopant. In plus, administrarea de medicamente antitermice nu reuseste sa scada febra pe un fond de deshidratare. Hidratarea copilului cu febra inseamna doua-trei inghitituri de lichid la fiecare 10-15 minte. Suc, supa, zeama de compot de fructe neindulcit, limonada cu miere, ceai. Ii oferi copilului combinatii de lichide, cu lingurita, paiul sau cu biberonul, in asa fel incat acesta sa se hidrateze constant.

2. Temperatura confortabila in casa si un copil corect imbracat. Deseori copilul febril este tinut intr-o camera in care sunt 36 de grade, ca sa-i fie "cald". Temperatura confortabila in camera copilului febril este de 26-27 de grade. In plus, copilul nu trebuie infofolit. Imbraca-l exact la fel de gros pe cat esti si tu imbracata.

3. Nu forta un copil febril sa manance. Nu are nevoie de mancare, ci de lichide si, daca vrea sa manance, fa-i supe crema subtiri, din legume si carne alba, piureuri de legume mult diluate cu supa de legume sau cereale integrale cu sucuri de fructe. Evita laptele, grasimile animale (ulei, unt si smantana sunt permise) si dulciurile.

4. Un copil febril trebuie menajat in ceea ce priveste efortul fizic, dar asta nu inseamna sa-l arestezi in pat si in casa. Citeste-i povesti, jucati-va cu plastilina. Chiar si o plimbare scurta afara este indicata. Aeriseste camera copilului cel putin din trei in trei ore si limiteaza numarul persoanelor care stau cu el in camera. Nu-i deloc bine daca stai cu el si tu, si bunica, si bona, si bunicul.

5. Antitermice este bine sa folosesti seara, dupa ora 18.00 daca febra nu scade sub 38 de grade sau daca creste. O solutie este si baia in apa la 35 de grade. Baia poate dura 10 minute. Adauga in apa o lingura de sare. Copilul se poate hidrata prin piele, iar de cele mai multe ori o baie poate sa-i asigure o noapte fara febra.

6. Monitorizeaza temperatura copilului febril si noaptea, desi valoarea maxima este de regula atinsa in jurul orelor 18.00-19.00, dupa care aceasta scade in mod natural.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!