Sari la conținut

Hemocultura - analiza de sange la copii

O cultura de sange este un test pentru detectarea germenilor, cum ar fi bacterii sau alti germeni din sange. Medicul poate comanda o hemocultura cand copilul are simptome de infectie - cum ar fi febra mare sau frisoane - suspecteaza ca anumiti germeni s-au raspandit in sange. Cultura poate arata ce tip de germeni cauzeaza infectia si va determina tratamentul necesar.

Pentru a face testul, medicul va lua copilului o proba de sange si o va trimite la un laborator pentru testare. Rezultatele vor fi gata in cateva zile.

Daca un copil este grav bolnav, medicul poate incepe tratamentul inainte ca rezultatele sa fie complete, bazandu-si tratamentul pe cauza cea mai probabila a infectiei. Acest lucru poate fi modificat pentru microbul specific gasit atunci cand cultura este finalizata, iar sensibilitatea la antibiotice a bacteriilor sau a fungilor a fost determinata.

De ce hemocultura?

In timpul unor boli, unele bacterii si ciuperci cauzatoare de infectie pot invada fluxul sangvin si se pot raspandi in alte parti ale corpului, departe de locul initial al infectiei. Prezenta lor in sange inseamna, de obicei, ca un copil are o infectie grava. Astfel de infectii duc de obicei la un ritm mai rapid cardiac, febra mare si o crestere a numarului de celule albe din sange.

O cultura de sange poate dezvalui un numar de infectii sau probleme, cum ar fi endocardita, o problema grava care pune viata in pericol si care apare atunci cand bacteriile sange se fixeaza pe valvele inimii.

O cultura de sange ar putea detecta, de asemenea, organismul care provoaca alte infectii, cum ar fi osteomielita, o infectie osoasa cauzata adesea de Staphylococcus aureus  sau celulita infectioasa, o infectie a pielii.

Cum se realizeaza o cultura de sange?

Cultura de sange se face cu o cantitate mica de sange extras din vena sau deget dupa ce pielea a fost curatata cu un tampon cu alcool si o solutie antibacteriana speciala. Acest sterilizare atenta a pielii este importanta deoarece previne contaminarea sangelui care este extras. Se ucid bacteriile care sunt pe suprafata pielii ca sa nu apara in cultura sange si sa interfereze cu identificarea germenului care cauzeaza infectii.

Ti se va parea ca pentru test este prelevat mult sange, dar este important sa fie extras suficient pentru un rezultat relevant. Cantitatea de sange va fi mai mai mica de o lingurita (5 ml) la copiii mici si 1-2 lingurite (5-10 mililitri) la copiii mai mari, in functie de marimea lor. Cantitatea de sange extrasa este foarte mica in comparatie cu cantitatea de sange din organism si se reface repede (in decurs de 24-48 de ore).

Dupa sangele este trimis la laborator, rezultatele sunt de obicei disponibile in 1-2 zile. Daca ai intrebari despre test, vorbeste cu medicul pediatru.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!